fbpx

Полезни съвети за изображенията на даден сайт

Чрез тази статия ще научите повече подробности за това как точно да съставяте изображения, подходящи за търсещите машини и за това как те да изглеждат привлекателно за посетителите.

Изображенията, GIF файловете и другите графики са също толкова важна част от съдържанието, колкото и текстът. Правилното оптимизиране на изображението може не само да опрости и ускори работата на вашия сайт, да го направи по -достъпен за посетителите с всякакви ограничения, но и да привлече допълнителен трафик към сайта, да го направи по -подходящ за заявките на потребителите.

Полезни съвети за изображенията на даден сайт
Полезни съвети за изображенията на даден сайт

1. Формат на изображението

Търсачката Google поддържа индексиране на следните графични формати: JPEG, PNG, BMP, GIF, WebP и SVG. Съответните формати са представени във филтъра на страницата за издаване на изображения.

Също така си струва да си припомним, че търсачките могат бавно да индексират или да игнорират малки изображения с ширина / височина до 150 px, фонови изображения, вградени с помощта на css, или изображения, показвани на сайта с помощта на скриптове (лайтбокси, плъзгачи). В по -голяма степен това се отнася за Yandex. Търсачката може да възприеме тези изображения като елемент от дизайна.

В мрежата се появяват нови поддържани формати, които ви позволяват да създавате по -компресирани изображения без визуална загуба на качество. Това включва например JPEG-XR, FLIF, WebP и други. Днес не всички браузъри поддържат тези формати, така че е най-добре да спрете избора си на добре познатите четири:

  • JPG;
  • PNG;
  • GIF;
  • SVG – за дизайнерски елементи.

Тези графични формати се поддържат от всички браузъри, устройства и приложения. Те са перфектно индексирани от търсачките. С помощта на допълнителен софтуер, който ще разгледаме по -нататък, JPG и PNG могат да бъдат ефективно компресирани без загуба на качество.

2. Качество на изображението

Търсачките разглеждат изображенията с най -висока разделителна способност и най -добро качество като оригинали. Съдържанието е предназначено предимно за потребители, така че търсачките се опитват да представят най -качественото съдържание сред многото дубликати.

Стремете се към най -добрия баланс между теглото и качеството на изображението. Компресирането, независимо дали използвате уникално съдържание или съдържание от Интернет, ще увеличи скоростта на зареждане на страници за потребителите.

3. Размер и тегло на изображенията

При същото съотношение на компресия, колкото по -ниска е разделителната способност на изображението, толкова по -малко ще бъде теглото му. Използването на голям брой изображения с висока разделителна способност на страница може значително да забави скоростта на зареждане. Покажете изображението на потребителите в размера, който те могат да видят, използвайки функционалността на сайта. Няма нужда да публикувате изображения на 1000×500 px на страницата, ако максималният размер на визуалния дисплей за потребителите е 500×250 px.

Ако публикувате уникално съдържание на вашия сайт, до което никой друг няма достъп, тогава целите на проекта трябва да се ръководят при определяне на оптималната резолюция. Ако например говорим за изображения на стоки, тогава в каталога и на самата продуктова карта можете да използвате изрязани изображения, създадени днес от почти всяка CMS. Това значително ще увеличи скоростта на зареждане на страници. А при мащабиране вече заменете оригиналното разреждане, така че потребителите да могат да видят всеки детайл от продукта с високо качество.

4. Съдържание на изображението

Търсачките използват текст от атрибути, текст около изображението и надпис под изображението, за да определят съдържанието на изображение. Обърнете специално внимание, за да сте сигурни, че съдържанието на изображението и текста са възможно най -близки. Това ще улесни потребителите да възприемат съдържанието на вашите страници, а също така ще даде на роботите на изображенията информация за изображенията. При класирането на изображенията в Изображения се дава приоритет на изображението, което най -много съответства на общите ключови думи от извадката за всички дубликати в Интернет.

Например, нашето изображение в Google Images за заявката „Цени за SEO оптимизация“ включва обща заявка и участва в резултатите от търсенето. В този случай изображението е взето от VK група с неоригинален размер, вероятно тъй като роботът обхожда страниците на сайта и открива оригиналния размер, изображението в резултатите от търсенето ще бъде заменено.

5. Заглавие на изображението

Търсачките могат да вземат предвид имената на изображенията при определяне на тяхната уместност. Затова се опитайте да не използвате специални символи и произволно генерирани букви като Zsndfsl_wetw.jpg или 23485792345.png в имената на файловете. Също така, не използвайте кирилица и интервали в графични имена. Назовете изображения с латински букви, използвайки тирета или подчертаване, като iphone.jpg или lamborgini-diablo.png. Ако трябва да добавите българска дума към заглавието, използвайте транслитерация, например, optimizirane-na-sait-ot-viseo-ltd.jpg.

Съществуват още много ценни съвети за оптимизиране на изображения, но едни от най-важните, базови неща са посочени по-горе. Надяваме се, че ще Ви бъдат полезни.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *