fbpx
Сватбен фотограф

Сватбен фотограф

Какво е да си сватбен фотограф?

В тази статия подробно ще разгледаме, какво е да си сватбен фотограф? Кои хора могата да бъдат сватбени фотографи, как се развива тази професия? Има ли бъдеще, какво е търсенето и предлагането на фотографските услуги? И много други интересни моменти около фотографията на сватбени тържества.

Имате нужда от професионален сватбен фотограф ? Можете да рагледате снимки от порфтолиото за сватбена фотография!

Неинформираните хора могат да мислят, че снимането на сватби е лесна задача, защото това е празник и всеки, когото фотографът снима, е по-красив от всякога на парад. Но не всичко е толкова розово, колкото изглежда на пръв поглед. В крайна сметка браковете се сключват на небето и те трябва да бъдат премахнати на земята. Така че обратно към земята. И така, какво е да си сватбен фотограф?

Вижте основните неща при изобр на сватбен фотограф в София!

На първо място, всеки, който иска да наеме сватба, трябва да бъде физически подготвен за това. Гардероб багажник с камера, лещи, батерии и карти с памет – това е поне 5-7 килограма, а след 8-10 часа работа това тегло ще изглежда много по-тежко. Ето защо фотографите практикуват йога или друга физическа подготовка между издънките, която ще ви поддържа във форма и ще доживеете до старост.

Сватбен фотограф
Сватбен фотограф

Работата като сватбен фотограф

Работата като сватбен фотограф ви позволява да печелите повечето от стандартната месечна заплата на ден. Поне може да изглежда така. Всъщност един ден е самият ден на сватбата, но всичко започва много по-рано и се изтегля много по-късно. Същият ден X заема около 15-20% от целия процес.

Останалото време се изразходва в търсене на клиенти, координиране с тях на всички тънкости на процеса, проверка на данни, пътуване, документация и разбира се обработка и изпращане на самите снимки.

Един от основните фактори за добре проведеното сватбено снимане е подготовката за него. Тоест, преди да снимате с клиента, трябва да постигнете съгласие не само за датата, часа и таксата, но и за стила на подаване на снимки, стила на самата снимка.

Чудесно е, когато фотографът и клиентът имат подобни понятия за красота, но това не винаги е така. Много двойки искат поетапни снимки от сватбата, а не всички сватбени фотографи обичат да слагат всичко на един и същи комплект, на който слагат десетки, а може и повече от веднъж на други сватби.

Затова е по-добре предварително да обсъдим какво ще се случи в същия ден, така че всеки да се радва да направи своето.

Професионализма в снимачният процес на фотографа

И далеч не винаги клиентите са бъдещи младоженци. Всеки, който поне веднъж е бил на сватба, може да потвърди, че булката и младоженеца в деня на сватбата обикновено изглеждат като кукли. В техните очи далеч не винаги е радост и щастие в даден момент от живота, а представяне на бъдещ живот и много различни въпроси.

Но не в това как ще изглеждат снимките в албума им. Мама, татко, братя и най-добри приятели обикновено се притесняват от това. Те са бомбардирани с въпроси. И не е странно, колкото по-скъпа е сватбата, толкова по-малко хора искат да контролират всички снимачни процеси.

В случаите на тотален контрол фактът, че всичко и всичко е предвидено, е нещо обичайно, но има и коренно противоположни сватби. И в този случай фотографът винаги трябва да е под ръка, защото снимките трябва да са красиви.

Така че по време на тренировъчния лагер няма да е излишно да вземете например конец с игла. Но това не е най-важната помощ, която може да се наложи, защото сватбата не винаги е перфектна и се случва булката и младоженеца или родителите на двойката да се женят. И тогава фотографът трябва да стане психолог, така че устойчивостта на стрес за тази професия е много важна.

Добрият сватбен фотограф е и психолог

Действителният процес на снимане обикновено се избира от едни и същи клиенти, службата по вписванията, където всички са нарисувани в поток, излизането от деловодството с ориз и други летящи атрибути, биенето на очила, определящи пола на децата и наблюдателната площадка.

И всичко това бърза и завива на приятели и роднини, които искат бързо да се пристъпи към финалната част – банкет. Естествено, всичко това на снимките е също толкова стандартно и се оказва, но винаги можете да убедите креативния. Основното нещо е да не прекалявате.

Процесът на приемане в ресторанта е отделна част от процеса на сватбата, когато всички хора около фотографа са допинг, а фотографът особено трябва да внимава. И разбира се, на фотографа се дава и изстрелян чаша (ако това не е особено алчен случай).

И тук всеки има избор, но основното е да не се прекалявате с този бизнес. Тъй като, първо, за добри снимки се нуждаете от концентрация, и второ, трябва да се грижите за екипировката, така че настоящата сватба да не стане последната снимка.

Хранене и пиене по време на работа

От друга страна, питейните взаимоотношения с хората след напълно различни. Този аспект може да работи добре при последващи поръчки, особено на сватби. В крайна сметка бракът е само началото на семейния живот и тогава може да се наложи снимане в стила на Love-story и семейството и децата.

Друго нещо е да се храните. Ако е обичайно да предлагате напитка на фотографа, но не да седнете да ядете по време на снимане, а просто да закусите за 2 минути, нещо зареждащо, плод, сандвич, по някаква причина не се приема.

Така че сватбеният фотограф не бива да се изненадва от гледките, казващи: „Как смееш да седнеш на масата, на работа си“ и за всеки случай вземете храна със себе си.

И последното, което трябва да знаете за работата на сватбен фотограф, е липсата на отпуск по болест и почивка. Тъй като сватбата заради фотографа няма да бъде прехвърлена и те я поръчаха. Ето защо пренасочването на поръчка към друг фотограф в последния ден не е добра идея. В крайна сметка, на вас бяха поверени да уловите специални моменти в живота на хората.

Какви критерии трябва да спазвате, когато избирате сватбен фотограф за вашата сватба?

Както показва практиката, второто след избора за място за тържеството е изборът на фотограф.

Има няколко начина, по които можете да потърсите, когато търсите сватбен фотограф:

 • помолете роднина, който има на разположение камера, за да ви снима на Сватбата;
 • свържете се с частен фотограф за реклама в Интернет;
 • поръчайте ден за снимане от професионален Фотограф;
 • добре, или просто откажете да правите снимки на вашата сватба.

Ще анализираме по ред.

Сравнителен фотограф

От една страна, може да изглежда страхотна идея да спестите пари от сватбената фотография, като помолите роднина да ви заснеме по време на процеса на сватбата, но от друга страна, освен недостатъците, изброени по-долу, ще натоварите госта си с тази задача, вместо да му позволите да прекарва време с удоволствие на вашата сватба ,

Ползи:

 • Не е необходимо да плащате за работа или плащането е чисто формално;
 • Бързо получавайте снимки от Сватбата;

Недостатъци:

 • Без съмнение снимките ще са с лошо качество;
 • Снимките ще ви бъдат дадени сурови, т.е. няма обработка;
 • Съществува риск изобщо да останете без сватбени снимки, защото с относителна фотограф е малко вероятно да има резервна камера с него.

Частен фотограф

В наши дни високите технологии станаха лесно достъпни както по отношение на наличност, така и по отношение на цената, висококачествените камери. Но в същото време не всеки човек, закупил добър фотоапарат, може да бъде наречен фотограф.

Ползи:

 • Не скъпа цена на работа, в сравнение с професионален фотограф;
 • Висококачествена камера;
 • Възможност за получаване на обработени снимки;

Недостатъци:

 • Няма гаранции, тъй като частният търговец няма да сключи договор, което означава, че няма да има какво да поискате от него, ако е необходимо;
 • посредствена обработка на снимки, най-вероятно няма да задоволи вашите очаквания;
 • Малко работен опит ще се отрази неблагоприятно върху цялостното възприемане на фотографиите.

Професионален сватбен фотограф

Поради факта, че сватбената индустрия набира все по-голяма популярност, на пазара има много оферти от сватбени професионални фотографи.

Ползи:

 • 100% гаранция за качеството на снимане и обработка на снимки;
 • Благодарение на огромния опит в снимането на Сватби, всяка нова става по-специална от предишните;
 • Размерът на плащането варира в зависимост от броя на работните часове;

Недостатъци:

 • значителна цена на услугите, свързани с частните фотографи;

Липсата на фотография на Сватбата

За съжаление, понякога младоженците, по една или друга причина, отказват да правят снимки на сватбата си.

Например: някои хора смятат, че правенето на снимки и видеоклипове заедно на сватбата е излишно и също скъпо; и други, че фотографирането на Сватбата изобщо не е това.

По правило след сватбата младоженците започват дълбоко да съжаляват, че са отказали сватбени снимки.

Затова нашата компания препоръчва не само да не отказва услугите на Фотографа, но и да подходи най-внимателно към неговия избор, така че в резултат на това всички да бъдат доволни от резултата – както младоженците, техните родители, така и самият фотограф.

За да изберете фотограф, който ще задоволи всичките ви желания, на първо място, трябва да определите какво точно искате от него.

Фотографите по вид на снимане са разделени на:

 • портретна снимка;
 • пейзажна снимка;
 • Групова снимка;
 • Отчитане на снимка;
 • Оригинална снимка;
 • Цялостна снимка

Снимане с портрет

Основният акцент в рамката по време на портретиране се поставя върху лицата на младоженците и техните гости. В този случай качеството на грима и прическите на булката и грижата за лицето на Младоженеца ще играят огромна роля. Но ако се притеснявате от външния си вид, тогава определено не бива да избирате този тип снимки за вашата сватба.

Пейзажна снимка

В пейзажната фотография на преден план е фонът зад младоженците. Фонът може да бъде или красив пейзаж на парка, или интересна стара сграда с колони.

Групова снимка

Ако планирате много гости на Сватбата, тогава груповото снимане ще бъде най-подходящо за вас . По правило всеки уважаващ себе си гост иска да направи снимка с младоженците. Основното тук е да настроите рамката така, че младоженците винаги да са леко пред по-голямата част от гостите, в противен случай те просто могат да се изгубят в тълпата.

Репортажна снимка

Заснемането на последователности е много необичаен вид сватбена фотография. Основната функция на фотографа е да бъде невидим, да провежда снимането си, сякаш отзад. В резултат на това ще получите не онези стандартни снимки на усмихнати лица във Fas, а много нетривиални снимки на вас и вашите гости, заснети в интересни моменти от сватбените тържества и отдела за банкети.

Оригинална снимка

Оригиналното снимане е комбинация от портретен и пейзажен стил на фотографията. Основното внимание се обръща на мястото на снимката. Тя може да бъде разрушена древна сграда, или изоставен склад в полето, или многоцветни високи сгради. Основният принцип тук е, че колкото по-изключителен е фонът, толкова по-добре. А също така с този стил ще бъде приветствано по-екстравагантното облекло на младоженците – кожена рокля на булката, панталони с чехли от младоженеца. Стандартната бяла рокля на булката и обикновеният костюм на младоженеца тук ще бъдат абсолютно неподходящи.

Цялостна снимка

Цялостното снимане е комбинация от основните и най-популярните видове сватбена фотография: портрет, пейзаж и групова. Поради универсалността на този подход, най-често младоженците го избират.

Обратната страна на популярността на „ Цялостно снимане“ е огромният брой фотографи, всеки от които твърди, че е професионалист, и на младоженците става наистина трудно веднага да определят дали е така или не.

След като сте решили за вида на сватбената фотография за себе си, ще трябва да намерите подходящ фотограф, който е специализиран в този стил на фотография.

За да стесните кръга от фотографи, които да изберете, трябва да:

 • Първо, потърсете препоръките на приятели, които вече са имали сватба;
 • второ, за да се използват специализирани списания и онлайн форуми, има изобилие от реклами на фотографи там;
 • трето, всеки уважаващ себе си фотограф има свой Сайт и Групи в социалните мрежи, където можете да видите неговото портфолио, с други думи, снимки от други Сватби, където фотографът е работил.

Когато определите няколко потенциални кандидати за свободната позиция на Фотографа за вашата сватба, трябва от своя страна да се срещнете лично с тях.

Разговорът на живо с Фотографа е много важен, защото, колкото и да е талантлив и озаглавен фотографа, просто не можете да намерите общ език с него.

Най -удобно ще бъде да уредите среща с фотографа на тихо място , например кафене , където можете да обсъдите вашата сватба в удобна обстановка.

Когато разговаряте с фотограф, трябва да имате предвид следните нюанси:

 • На първо място, трябва да изразите своите пожелания към фотографа по вид на снимане. Например, Фотографът трябва да снима само вас – младоженците, или вие заедно с гостите, или всички поотделно;
 • Опишете подробно от какви конкретни събития ще се състои сватбеното ви пътуване, включително пожелания за индивидуална фотосесия в кафене или фотостудио; както и дали ще има външна снимка извън града;
 • От кой момент ще започне снимането и кога трябва да приключи (например, снимането ще премине от изкуплението до края на банкета), с други думи приблизителното планирано време, за което искате да поръчате фотограф;
 • Какви са намаленията или подаръците при поръчка на снимане за определен брой часове (например при поръчка на фотограф за 9 часа може да се даде подарък – безплатно снимане Love – Story );
 • Какво точно е включено в цената: работа на Сватбата; подбор и последваща художествена обработка на фотографии; регистрация на сватбен диск и други услуги;
 • Какво изисква допълнително заплащане: дълга командировка с младоженците или украсен сватбен фотоалбум;
 • Ще сключите ли с вас споразумение за предоставяне на услуги, в което всички подробности на устните споразумения трябва да бъдат ясно описани. По правило предварително се извършва предварително плащане, а останалото е непосредствено преди поръчката;

Първа среща съв сватбеният фотограф

След среща и първата среща с фотографа, трябва да анализирате чувствата си към общуването и да споделите впечатленията си помежду си. Ако имате положително мнение за фотографа и всички останали нюанси на поръчката ви подхождат, тогава ще бъде възможно да се споразумеете на следващата среща за по-подробно обсъждане на детайлите на поръчката.

Не забравяйте да обърнете внимание на темперамента на фотографа: някой се нуждае от такъв забавен „зингър“ , а някой напротив има нужда от по- спокоен и небързан фотограф.

Опитайте се да отделите достатъчно време за комуникация с фотографа, защото колкото повече формулирате желанията си, толкова по-точно фотографът ще планира вашия сватбен ден .

В същото време професионален фотограф може да ви помогне да настроите рутината на сватбения си ден, като препоръчва да включите в общата си програма своите интересни идеи – чипове , например, оригинални места за сватбена фотография.

Преди да сключите договор с фотографа

Преди да сключите споразумение с фотограф, проявете интерес към хората, които вече са поръчали този фотограф за Вашата сватба, това могат да бъдат както вашите приятели, така и събеседници от специализиран форум в Интернет – в кой момент всъщност готовите снимки се обработват и дават , на избрания от вас фотограф.

Тъй като, за съжаление, понякога се случва фотографиите от отлична сватбена снимка да се очакват от фотографа от години.

Когато сключвате договора, опитайте се да очертаете ясно плана за действие за Деня на сватбата, така че по-късно, ако нещо се обърка, не отправяйте взаимни претенции един към друг, че някой е забравил или смесил нещо там. Така ще бъде по-спокойно за вас, а фотографът няма да се разсейва по време на снимките.

Не забравяйте да обсъдите с вашият сватбен фотограф

Резервни места за заснемане, в случай на непреодолима сила. Например, през лятото, по време на сватбения ден, може неочаквано да настъпи силен излив, а през зимата, в навечерието, ще нападне силен студ. По правило в такива случаи снимката от улицата се прехвърля в кафене с красив интериор или в зимната градина, изпълнена с ароматни зеленина от живи растения и дървета.

Помислете за възможностите за транспортиране на фотографа по време на деня на сватбата , защото не всеки фотограф кара младоженците в колата си, но някой основно се опитва да придружава младоженците през целия ден.

Не забравяйте да направите снимка с вашата сватбена кола, особено ако сте я поръчали от специализирана агенция. Една снимка с кола, украсена с шикозни професионални декорации, ще бъде отличен елемент в колекцията на вашите сватбени снимки.

Ако сте поръчали Фотограф за вашата сватба, включително в ресторанта, внимавайте предварително, така че той да бъде покрит отделно с маса , за да може просто да задоволи глада си, тъй като по време на сватбения ден е малко вероятно той да е успял да се нахрани някъде.

След подписване на договора с фотографа

След това, когато се обсъждат всички подробности от поръчката на фотографа за Сватбата и нюансите се вземат предвид в Споразумението. Можете да обърнете повече внимание на други аспекти при подготовката на Сватбата.

От наша страна можем да ви препоръчаме да не преследвате голямото име на фотографа , защото, за съжаление, понякога се случва просто да не ви хареса крайния резултат.

За да избегнете разочарование и недоволство, е необходимо внимателно да прегледате работата на фотографа предварително и ако намерите стила му за приятен и интересен, както и самият фотограф да е адекватен в общуването и професионално подкован, можете спокойно да го поръчате за вашата сватба.

На ваше разположение огромен опит в снимането на сватби, професионална фото техника, усещане за настройка на рамката, универсални методи на работа: портретна снимка, заснемане на фон и група, репортаж стил – всичко това и много повече, ще бъде направено за вас.

Цена за сватбен фотограф

Цената на сватбеният фотограф може да е различна спрямо местоположението на сватбаната, коя област, община и град. Също така зависи от продължителността на сватбеното събитие, от изпълнение, от това дали фотографа ще работи сам или ще бъдат двама фотографи за по- пълно обхващане на сватбеното събитие.

Опитният фотограф с голям опит зад гърба си с десетки и стотици сватби, струва скъпо, но качеството в изпълнението и използването на техниката е гарантирано.

Повече за цените при избор на фотограф, можете да обсъдите с нас при избора на фотограф за вашата сватба.

Последвайте ни във Фейсбук страницата ни.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *