fbpx

Обектна фотография

Професионална фотография на обект

Обектна фотография или фотографирането на обекти е един от най-важните етапи в създаването на реклама, оформянето на изображението, а понякога дори и на производствения процес. Всъщност често се изисква професионална фотография на обект и се прави, за да се разработи дизайнът на опаковката на крайния продукт.

Обектна фотография
Обектна фотография

Предметната фотография е необходима за създаване на страниците на онлайн магазин, каталог, реклама, изображения и печатни продукти от различни видове и цели. Най-често срещаните видове обектна фотография са снимане на дрехи, обувки, аксесоари, уреди, храна и др.

Всеки тип снимане има своите трудности и характеристики, но много от тях еднакво се обединяват. По-специално, подготовка, ясно изложение на целите и задачите за фотографиране на конкретен предмет, разбиране на типа носител, върху който ще се използват фотографиите, както и ясно разбиране на концепцията за бъдещо оформление, каталог или друг носител.

Поръчайте фотография на артикули при обектна фотография

Всеки процес на снимане е индивидуален, както и комуникационните задачи на всеки отделен рекламен материал, но има поне пет общи цели, преследвани от почти всеки специалист в създаването на рекламна и предметна фотография за него.

Привличането на вниманието на потребителите при обектна фотография
Обектна фотография за Коледа

1. Демонстрацията на продукта, неговото качество и функционални предимства е една от основните задачи за фотографиране на обекти за всякакъв тип рекламни и комуникационни материали.

2. Привличането на вниманието на потребителите е една от важните задачи на предметната фотография за рекламни и печатни продукти.

В същото време всеки рекламен носител изисква подсилване на определени свойства или качества на продукта по един или друг начин: например снимка на билборд и снимка в разпространение на лъскаво списание трябва да привлече вниманието на потенциален купувач.

Но в първия случай говорим за светкавичния уау-ефект, който ще издържи частица от секундата, а във втория – за качеството в детайли, които потребителят може да разгледа.

Позиционирането на продукта

3. Позиционирането на продукта, демонстрацията на стила, характера, настроението на марката също са необходими за формиране на необходимия имидж на продукта в съзнанието на потребителите.

4. Демонстрация на иновации, технически иновации, нов дизайн, допълнителни функции, характеристики и свойства са необходими при въвеждането на напълно нов продукт или актуализиран модел, вече известен на пазара.

5. Подбуждането към действие, събуждането на апетита, желанието да се опита или да има също е една от честите задачи на предметната фотография за реклама, особено когато става въпрос за фотографиране на храна, ястия, кулинарни шедьоври.

Защо поставянето на цели е толкова важно при обектна фотография и фотографиране на обекти?

Тъй като работата, практиката и авторовото виждане на фотографа може да не съвпадат с плановете, идеите и визията на арт директора, разработил концепцията за реклама или каталог. За да предадете правилно тази информация и да не загубите целта от зрителното поле в творческия процес, най-добре е да я формулирате, озвучите и да я регистрирате. Това ще предпази всички от губене на време и извършване на ненужна работа.

Ако вашата марка, бизнес или проект се нуждае от професионална фотография, се свържете с нас.