fbpx

Сватбен фотограф в Шумен

Как да изберем сватбен фотограф в Шумен

Искате да изберете своят най-подходящ сватбен фотограф в Шумен, ние ще ви помогнем! На базата на това, което Вие търсите ние ще Ви насочин и дадем най-добрият професионалист, спрямо вашите условия!

Намирането на сватбен фотограф е много отговорна работа поради няколко причини:

Прочетете статията и сватбен фотограф в София!

  • Човекът, който сте избрали, ще бъде с вас през цялата (или по-голямата част) от сватбата ви
  • Фотографиите, които той ще направи, вече не могат да бъдат пренареждани, те ще останат с вас за цял живот
  • Това са снимките, които ще покажете на тези, които не са били на вашата сватба (например на неродените ви деца)
  • Затова търсенето на добър професионален сватбен фотограф е по-добре да започнете предварително. В тази статия ще опиша подхода, който от моя гледна точка ще ви помогне да направите правилния избор.
Сватбен фотограф в Шумен
Сватбен фотограф в Шумен

И така, бих разбил целия процес на 2 основни етапа.

Как да намерите добър сватбен фотограф:

  • Вижте пълен размер
  • Как да намерите сватбен фотограф
  • Изберете човека, чиито снимки харесвате.


Звучи много като шега за това какво трябва да правиш това, което трябва, и какво не е нужно, не е нужно да правиш :), нали? Но всъщност тук всичко е съвсем просто: търсим в Google сайтове на сватбени фотографи на Шумен (или другия ви град) и първо отидете в секцията с портфолио.

И там просто гледаме и оценяваме, защото фотографията, както всяко друго изкуство, е субективна, така че е важно да харесвате работата на фотографа. Разбира се, кадрите от вашата сватба ще се различават от това, което сте видели в портфолиото, но стилът на работа, техниката, подходите, които фотографът използва, начинът, по който обработва снимки, всичко това ще създаде определено възприятие на неговите снимки.

И ако сте харесали снимките в портфолиото, тогава 90% може да сте сигурни, че снимките на вашата сватба ще бъдат радостни.
В същото време е много важно да видите не само най-добрите 30-40- … снимки от любимите си, защото ако фотографът прави много снимки за дълго време, тогава той ще има достатъчно, но евентуално произволни снимки. Също така трябва да оцените определено средно ниво на снимане.

Сватбена фото серия

Ето защо, не забравяйте да погледнете така наречената „серия“ , серия е 20-50 снимки от сватбата на една двойка, добри фотографи публикуват на своите уебсайтове, като правило в отделен раздел, няколко такива серии, за да можете да оцените как е резултатът от тяхната работа с в различни двойки.

Задкулисното видео на сватбения фотограф директно по време на работа също може да ви каже много.(когато виждате не само финалната снимка, но и при какви условия е направена). Пример за такова видео за нашата работа на една от тези сватби можете да видите във видеата на нашия сайт.

Работата на сватбеният фотограф в Шумен

След като харесвате работата на фотографа, обикновено трябва да харесате самия фотограф.

Това е много важен компонент, който мнозина подценяват, защото този човек ще бъде с вас няколко часа в един толкова важен за вас ден. Затова, разбира се, трябва да се обадите и да се срещнете.

Радвате ли се да общувате с него.

Добрата лесна комуникация е не само добро настроение по време на празника, но и в резултат на спокойствие и добър персонал.
Точен ли е?
В крайна сметка, ако фотографът закъснее за среща с вас, ще пристигне ли навреме за сватбата, няма ли да забави снимките ви с няколко седмици или месеци? Когато става въпрос за сватби, е малко вероятно да искате да рискувате.

Винаги пристигам предварително. В деня на сватбата асистентът и аз планираме да бъдем на мястото половин час преди уговореното време, за да се подготвим спокойно, да настроим оборудването, да огледаме, за да няма суетене и безпокойство: по-добре е да пристигнете 30 минути по-рано, отколкото 5 минути по-късно.

Фотографът изглежда прилично.


Хората в творчески професии често пренебрегват „условностите“ и ако това е точно така, фотографът няма да омае гостите ви с външния си вид. Това също си струва да се обмисли.
Интересът на фотографа към крайния резултат.

Добрият сватбен фотограф определено ще обсъди пешеходен маршрут с вас, ще даде съвети и препоръки, натрупани по време на работата му, като цяло той ще се опита да направи всичко възможно, за да гарантира, че крайният резултат е най-добрият.

Опитвам се да обсъдя максимум въпроси на среща с булката и младоженеца преди подписването на договора, след срещата го поставям в списък с препоръки и изпращам писмо, така че да е винаги под ръка по време на подготовката.


Ако фотографът няма какво да каже или няма особено желание да отделите време за това, това е сериозна камбана за вас. Професионалистът се опитва да постигне максимума при всяко снимане, в противен случай съществува риск фотографът да подпечата стотици снимки „без душа“, според шаблона.

Как да изберем нашият сватбен фотограф?

Препоръчвам също да изясните (на уебсайта на сватбения фотограф или в разговор с него) още 2 точки:
Независимо дали фотографът работи сам или с асистент (асистент).


Това също говори много за професионализма и интереса към резултата: снимането на сватба не е работа в студиото, това е много движения, различни условия, включително времето, непредсказуемо.

А различните условия изискват различни инструменти (техники) за най-добър резултат., което означава, че цялото това оборудване трябва да бъде носено със себе си и бързо, без забавяне, сменено, като изберете точно това, което е оптимално сега. Искате красиви снимки?

Така че, имате нужда от правилната добра светлина, на определено разстояние, под определен ъгъл: не можете да правите със светкавица на камерата в много случаи, тоест, разбира се, можете да преминете, но резултатът ще бъде съответен. Не съм съгласен с подобни компромиси в работата си, имам нужда от най-добрите снимки при всякакви условия, затова работя само с асистент (прочетете повече защо сватбен фотограф се нуждае от асистент ).

Кога трбва да се разплатим, каква е цената за сватбен фотограф?

Счита се за приета практика плащането на някакво предплащане (обикновено ~ 30%) при подписване на договора за резервация на датата. Остатъкът обикновено се плаща в деня на сватбата след снимките.

И, разбира се, е необходимо да кажете няколко думи за цената.

От моя гледна точка трябва да има баланс: ако имате бюджет за цялата сватба, например 10 хиляди (цифрите са условни), е доста странно да отделите 90 от тях за сватбена фотография. От друга страна, да речем, когато плащате за прическа, грим, е неразумно да се ограничавате в избора на фотографи. В края на краищата каква прическа, грим, колко луксозна беше роклята и много други запомнете от снимките си.

Ограничен бюджет за сватбен фотограф в Шумен

Ако бюджетът е много ограничен, по-добре е да поръчате снимка с по-кратка продължителност (например за 3 часа ще получите 150-200 прекрасни фотографии), отколкото да потърсите някой, който се съгласи да заснеме цялата сватба за същите пари и ви даде 1000-1500 посредствени набързо обработени снимки. В този случай количеството не преминава в качество.

Освен това, ако трябва да спестите пари, не трябва да разделяте бюджета на фотограф и видеограф. В този случай е по-добре да решите кое е по-важно за вас и да поръчате добър професионален фотограф или видеограф: по този начин ще имате снимки или видеоклипове от вашата сватба, които искате да споделите, които с удоволствие ще прегледате.

И така, след като изпълните тези стъпки, се оказва, че сте уговорили среща със сватбен фотограф, с когото се радвате да разговаряте, достойни за гледане, точни, интересуващи се от добри снимки и чийто работен стил харесвате.
Не е ли това, което сте искали, когато сте започнали търсенето? 🙂

Последвайте ни във Фейсбук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *