fbpx

Основни дейности в сватбената фотография

Снимане и дейности в сватбената фотография

Снимането на сватба е изключително отговорна работа, особено когато младоженците прекараха много време, платиха много пари и инвестираха душата си в организирането на един от най-добрите дни в живота си. Затова в тази статия ще разгледаме кои са основните дейности в сватбената фотография.

Сватбена фотография
Сватбена фотография. Източник: https://prophotos.ru/

Веднага щом можете да обещаете на клиентите си, че ще премахнат събитието си точно така, както е представено във вашето портфолио, при всякакви условия (и може да има толкова много непредвидени ситуации: като започнете от лошо време и светли условия и завършите с емоционални сривове на младоженците), едва тогава можете да се наречете професионалист!

Дейности в сватбената фотография

Не само, ако можете да снимате при всякакви метеорологични и светлинни условия, трябва да сте сигурни, че екипировката няма да ви подведе!

И тук професионалните камери идват на помощ, което ще ви позволи да снимате при недостатъчна светлина, която няма да се намокри при дъжд, чийто автофокус няма да пропусне нито една важна точка, т.е.

Професионално оборудване

Не е достатъчно да разполагате с професионално оборудване, трябва да можете да го използвате! Преди да отидете на сватбата и да извършите необходимите дейности в сватбената фотография, трябва да се научите да променяте настройките на вашия фотоапарат „на сляпо“ в зависимост от сюжета:

  • направете портрет на булката в тренировъчния лагер с лъч светлина върху лицето й – наръчник и фокусиране върху точка, снимайте активен репортаж – приоритет на блендата и автофокус, първо танцувайте млад – ръчен и проследяващ автофокус.

Ето как да се научите да управлявате кола с ръчна скоростна кутия: първо я погледнете и помислете коя предавка да включите, а след това правите всичко на машината.

Докато не приведете процеса на настройка на камерата до автоматизация, няма да можете да обърнете нужното внимание на работата с двойката: главата ви ще бъде заета само с избора на настройки и в този момент емоциите на двойката ще избледнеят и ще изчезнат.

Тренировка преди сватбата

Преди да започнете да снимате на сватби, ще трябва да преминете през тренировка и необходимите дейности в сватбената фотография! Научете се да работите в ръчен режим и се опитайте да правите портрети в трудни условия на осветление:

  • портрет с точков източник на светлина (слънчев лъч),
  • портрет на подсветка (слънцето стои зад модела),
  • портрет с пряка слънчева светлина (анализ на черно-белия модел на лицето).
  • Научете се да снимате отчет с промяна в условията на осветление (снимане на улицата с прехода към вътрешна среда).
  • Научете как да снимате части, като ги сглобите по състав.
  • Научете се да работите със светкавица в слабо осветени помещения.
  • Научете се да работите с модели и овладете уменията на поетапно снимане.

И разбира се, не забравяйте за спазването на плана при снимането (общи, средни, близки планове) и композицията в кадрите.

Овладяване на основните жанрове във фотографията

Както можете да видите, трябва да свършите огромна работа и да овладеете всички основни жанрове на фотографията, преди да поемете отговорността професионално да заснемете сватба. И точно тази сложност прави този снимачен жанр толкова скъп и невероятно интересен!

Ако почувствате сили да стигнете до края и да се развиете в тази посока, тогава ще ви предстои вълнуващо пътешествие в света на фотографията, но ако целта ви е да печелите пари, без да полагате специални усилия в долния сегмент, тогава сватбената фотография бързо ще се превърне в дело за вас.