fbpx

Фотограф в офиса

Какво трябва да знаем при избора на фотограф в офиса?

В тази статия ще разгледаме как трябва да се обличаме и какво трябва да знаем когато каним фотограф в офиса за бизнес портретни снимки.

Бизнес портрет е един от основните елементи на пресслужбата на компанията за решаване на задачи за презентация, като създаване на годишни доклади, публикуване на материали за дейността на компанията в бизнес периодичните издания и медиите и публикуване на портрети на служители в корпоративния уебсайт.

 Обикновено бизнес портретът е фотография на място, използваща професионално студио осветително оборудване, което се извършва на територията на клиента. В зависимост от задачата, фотографията се извършва според различни сценарии. Например бизнес портрет на ръководителя в офиса, корпоративна фотография на служители в офис обстановка, организиране на мобилно фото студио за снимане на персонал на еднакъв фон.

Фотограф в офиса
Фотограф в офиса

Когато планирате бизнес фотография, трябва да вземете предвид, че работата с висшия мениджмънт може да отнеме повече време, отколкото да снимате обикновени служители, тъй като за публични лица, формиращи имиджа на компания, често е необходимо да правят снимки в различни стилове: строг бизнес портрет на уважаван лидер, отворена снимка с очарователна усмивка за инвеститорите, неформална картина „без вратовръзка“ за пресата и други възможности.

Фотограф в офиса, важни опорни точки


За повечето хора необходимостта от създаване на бизнес портрет е също толкова неприятна, колкото да отидете на зъболекар. Отчасти защото резултатите ще се показват публично на уебсайта на компанията или в други маркетингови материали.

Затова хората се усмихват плътно пред камерата, заемат бизнес, строги пози, с пълна увереност, че резултатът ще отговори на очакванията. Най-вероятно обаче направените снимки ще са далеч от идеалния и освен това дори ще накарат човек да потрепва всеки път, когато вижда тези снимки.

Защо изображенията, получени от бизнес фотосесията, все още ни разочароват? Тъй като твърде често, дискомфортът ни пред камерата, сковаността, изкуствеността на позите, не могат да бъдат скрити от обектива. Например, лицето ви е усмихнато. Но какво да кажем за останалата част от тялото? Той е ограничен и говори за съвсем различни емоции.

Бизнес портрет и фотограф в офиса


Езикът на тялото е изключително важен при създаването на бизнес портрет .

Когато вашите потенциални бизнес партньори или специалисти по набиране на фирми виждат вашата снимка в Интернет, те вече за себе си на този етап съставят определено мнение за вас. Като правило четенето на езика на тялото им помага в това. Бизнес портрет на служител не трябва да е от същия тип , но да се открои правилно от тълпата също е доста трудно. В крайна сметка целта на портрет на бизнесмен е да ви покаже приятелски и отворени за комуникация и сътрудничество. Вашата бизнес фотосесия отговаря на този критерий?

Бизнес фотосесия


Ето някои аспекти, които трябва да имате предвид при създаването на бизнес портрет:

Ако се усмихвате, значи с отворена или затворена уста?


Усмивката – която и да е – с отворена уста или просто ъглите на затворена уста – винаги е свързана с това, за което мислим. Независимо от това, когато вашият бизнес портрет се използва за рекламни цели – рекламен печат на вашата компания, публикации в мрежата и др. – читателите ще получат много информация за вас и вашата компания, като използват само четене на вашия език на тялото. И усмивка ще разкаже за вас най-красноречиво.

Как да се усмихнем – с отворена уста или затворена? В повечето случаи е по-подходящо да се усмихвате с отворена уста, защото публикувате снимката си в автобиография / на уебсайта си / в рекламен печат и вашата компания трябва да има човешко лице. Освен това човек, разпореждащ се със себе си.

Откритата усмивка винаги е признак на приятелско настроение. Напрегнати устни, макар и с признаци на усмивка, въпреки деловия характер на фотосесията, – обикновено създават отблъскващо впечатление.

Как да земем естествена позиция?

Единственият случай, когато затворената уста може да е подходящ, е, ако сте писател на научна фантастика и образът ви е загадъчен и неуловим. Освен това много експерти по физиономия съветват не просто да се усмихвате, а да се усмихвате, показвайки зъби. Ако се притеснявате от тяхното несъвършено състояние (наличието на някакви дефекти), тогава всички несъвършенства могат лесно да бъдат коригирани с помощта на програми за редактиране на снимки (например Adobe Photoshop).

Усмихнете се на камерата и ви е гарантиран успех! – Всички несъвършенства лесно се коригират чрез програми за редактиране на снимки (например Adobe Photoshop). Усмихнете се на камерата и ви е гарантиран успех! – Всички несъвършенства лесно се коригират чрез програми за редактиране на снимки (например Adobe Photoshop). Усмихнете се на камерата и ви е гарантиран успех!

Фотосесия в бизнес стил: съвети


Как да позиционирате ръцете си спрямо тялото? Разхлабени или кръстосани на гърдите?
В много бизнес портрети можете да видите хора със скръстени ръце. В крайна сметка ръцете, които не са заети от всеки бизнес, са трудни за поставяне, така че да изглеждат естествено на снимките. Следователно кръстосаните ръце могат да бъдат инстинктивен жест за защита от неудобство. Това е защитен жест.

Това води до впечатлението, че главният герой на снимката е неудобен. Понякога човек в такава поза на снимка изглежда ядосан. Това, разбира се, е отблъскващо. И дори ако се усмихвате широко, ефектът на дружелюбност напълно зачеркна ръцете ви, стиснати на гърдите. Избягвайте да ги кръстосвате във фотосесия в бизнес стил.

Какво да правя с ръце?


По принцип е трудно да се каже как най-добре да позиционирате ръцете си, ако не става въпрос за конкретна поза. Сгънете ги зад гърба си или ги поставете покрай тялото (само че не са ограничени, като войник, но свободно) – това ще бъде доста неутрално положение. Не поставяйте ръцете си (и двете, нито едната) в джоба си. Дори ако наистина искате. Защото ще създаде впечатление за слабост, мързел и по никакъв начин няма да ви покаже положително от страна на бизнеса.

Бизнес портфейл


Как да се справим с тромавия вид на ръцете в бизнес портрет?

Изрязване на снимка


Много често помага да се отървете от ефекта на грозно сгънати ръце. Пълнометражните продуцентски портрети често не са необходими при създаването на бизнес портфолио . Ако знаете как да позирате добре и да се държите свободно пред камерата – тогава те могат да бъдат използвани. В други случаи е достатъчно да оставите само лице на снимката или да изрежете, оставяйки портрета до гърдите или талията.

Създайте „снимки в действие“ за портрети в цял ръст


Ако искате бизнес снимка в цял ръст, най-добре е да я направите, когато човек е зает с някаква работа. Например, показва презентационни слайдове, докато стоите до бяла дъска / екран. Такива портрети изглеждат бизнес и естествено.

Вземете нещо в ръцете си

Ако държите нещо, това може да придаде на ръцете ви по-естествен вид и да ви направи по-спокойни. Например можете да вземете химикалка, купчина документи, папка.
Просто бъдете внимателни, когато използвате високотехнологични джаджи като мобилен телефон, нетбук или таблет, например. Първо, има опасност от получаване на грозни отблясъци от екрана върху дрехите и лицето. Второ, дигиталните технологии се развиват толкова бързо, че докато снимките се обработват, приспособлението може да стане не модерно.

Посока на погледа.

Където търсите и как го правите също играе важна роля за създаването на бизнес портфолио . Искате ли ефекта на Mona Lisa или гледате директно в камерата? За да създадете ефекта на Mona Lisa, погледнете далеч от обектива, насочвайки го към чужд предмет или отстрани. На други снимки гледайте директно в обектива, така че ще имате визуален контакт с публиката (зрителя, който ще гледа вашите снимки). Използването на двете техники в бизнес фотосесия ще ви даде повече гъвкавост по отношение на маркетинга.

Следвайте горните съвети и не само ще получите успешни бизнес портрети, но и ще се почувствате много по-уверени и удобни при бизнес фотосесия, защото ще знаете точно кои снимки ще получите в резултат на това.

Какво е небходимо да знаем за бизнес облеклото, когато поканим фотограф в офиса?


Когато избирате дрехи за бизнес портрет, обърнете специално внимание на материала – не избирайте костюм или рокля, които:

  • смачкайте се лесно
  • имат склонност да блестят на светлина (на снимката ще има грозни отблясъци)
  • не са направени от плътна тъкан (има опасност под светлината на светкавицата да се появят детайли от дрехи, които трябва да бъдат скрити – шевове, контури и ремъци на бельо)
  • прекалено стегнат / приляга на тялото. Когато заемате някои пози, такива дрехи могат грозно да се повдигнат, например, или да образуват неестетични гънки от плат.

Бизнес фотосесия. Как да се облечем?


Когато избирате дрехи за фотосесия в бизнес стил, дайте предпочитание на естествените материи – вълна, памук, лен. Облекло трябва да отговаря на вашия размер, да бъде удобно и практично. Цветовете трябва да бъдат сдържани: черно, тъмно сиво, тъмно зелено, синьо, кафяво. Дрехите в светъл цвят не са подходящи за създаване на бизнес портрет .


Жени: опитайте се да избягвате масивни бижута (малки висулки на шията, брошка са позволени, а пръстен или гривна, вериги и кръст трябва да бъдат скрити под дрехи за избор), ярък или тежък грим (например bb крем и някои кремове за фондация правят кожата също лъскави, перлени сенки и блясъци за устни са неприемливи за бизнес външен вид), асиметрични линии и неочаквана комбинация от цветове в дрехи при бизнес фотосесия .

Натурален грим с минимум декоративна козметика, строг, класически вид е напълно подходящ за този тип снимане. По-добре е да поканите професионален стилист, който да снима бизнес портрет.Той ще се погрижи за чист и строг външен вид – перфектно положена коса, сдържан грим. Маникюрът също играе огромна роля в създаването на бизнес имидж.

Френски маникюр, обикновен матов лак, липсата на дълги нокти и никакви шарки / кристали – това са основните правила за добре поддържани ръце в женския бизнес имидж.

Бизнес стил -дрес код

Когато създавате бизнес портрет, не носете това, което не носите на работа в ежедневието: дрехи с малък или цветен модел, дълбоки разфасовки и деколте, поли и рокли над коляното, излишък от детайли и сложни цветови комбинации не са добре дошли в деловия стил. От дантела трябва да се изостави перката и ружът. Чорапогащи с модел, мрежа, дантела също не са подходящи за официалната обстановка.


За бизнес фотосесия жените трябва да премахват дългата коса в прическата си. Разхлабената коса не съответства на бизнес дрес кода.
При всяко време жените при бизнес фотосесия трябва да покриват краката, ръцете и раменете си. На краката са необходими плътни чорапогащи. Можете да замените костюма с рокля. Но якето трябва да покрива раменете и ръцете.


Ако планирате да създадете портрети в цял ръст при фотосесия в бизнес стил, внимавайте за външния вид на обувките. Тя трябва да бъде затворена, монофонична, без високи токчета и шпилки (за жени, помпите с малки стабилни токчета са идеални). За мъже не са разрешени лакови обувки и комбинация от материали с различни текстури в обувките (например кожа + велур).

За мъжете


Мъжки аксесоари за фотосесия на бизнес служител трябва да присъстват в много скромно количество. Обикновено това е часовник, копчета за ръкавели и вратовръзка. Ако сте собственик на бизнес или заемате висока позиция в компанията, скъпите аксесоари, напротив, са добре дошли. Скъпа писалка, копчета за ръкавели, стилни класически рамки за очила – онези допълнения, които ще покажат вашия успех на снимката.


При създаването на бизнес портрет ясно се проследява йерархия: колкото по-висока е позицията, която заемате, толкова по-строги и по-бизнес трябва да бъдат облечени. Това, което е позволено на секретаря, не трябва да си позволява генералният директор – имам предвид свободи в дрес-кода.

Трябва ли да нося яке, при фотосесия в офиса?

Или да правите снимки само в риза? Якето може да се оприличи на броня по една проста причина – защитава и дава усещането, че ние напълно контролираме ситуацията. Например, отворена усмивка при липса на яке може да не даде „делови“ ефект, но носенето на сако твърде сериозно може да добави ненужен гняв и строгост към вашия бизнес имидж.

Има хора, които дори и да са облечени в официален костюм, няма да изглеждат делови, но има и такива, които в обикновени дънки и тениска изглеждат помпозно и твърде сериозно. Следователно няма строго правило да носите сако, когато снимате бизнес портрет, или не.

Вие решавате дали искате да изглеждате по-отворени и приятелски настроени или по-авторитетни и делови. В бизнес фотосесия аз, като портретен фотограф, често използвам снимки с яке и само с риза. Опитайте различни изображения, различни пози, различни ъгли и атрибути в рамките на бизнес стила – винаги е трудно да се каже кой от тях ще се окаже най-успешният и ще ви покаже най-добрата страна.