fbpx

Рекламна фотография

Рекламната фотография е различният жанр във фотографията

Рекламна фотография, това е специален жанр на фотографията, приложим в почти всички области на комуникациите, рекламата, PR и управлението на изображения. Рекламната фотография се използва за създаване на външна реклама, каталози с изображения, буклети, рекламни оформления за печата, банери, опаковки на продукти, календари, уебсайтове и др.

Може да създава образи, оформяйки специфичен контекст, стил и общ имидж на марка или специфичен предмет – демонстрира конкретен продукт.

Рекламната фотография
Рекламната фотография

Цели на рекламната фотография

Във всеки отделен случай маркетинговите цели или комуникационната стратегия на марката могат да поставят конкретни задачи за конкретна рекламна снимка . Но има редица основни, стратегически цели и цели, общи за всички търговски проекти, които могат да бъдат решени само с помощта на фотографията. 

-Отразяване на функционалните и конкурентни предимства на даден продукт или услуга, същността на иновацията, ако има такава. Идеалната рекламна снимка е тази, която не изисква допълнителни думи, за да обясни на потребителя какво точно му се предлага. 

Всъщност много такива изображения са създадени за поставяне на билбордове, по които шофьорите и пътниците пътуват с висока скорост и не могат да бъдат разсейвани от четенето.

Позиционирането на продукта при рекламна фотография

– Правилно позиционирайте продукта или услугата в необходимите ценови и качествени сегменти. Идеален баланс се счита, когато цената и качеството на възприемане на продукт чрез рекламна фотография е малко по-висока от реалната му стойност. Това дава на купувача усещането за сделка. Да намериш и да останеш на тази фина линия е истинското умение на рекламен фотограф. 

– Демонстрирайте удоволствието от използването, консумацията, притежаването на предмет на реклама. Ако вашият продукт е новост, технологично постижение, той по един или друг начин опростява живота на потребителя – това е първото нещо, което трябва да бъде отразено в рекламната фотография. 

– Формирайте необходимата атмосфера, настроение, начин на живот, подчертайте идентичността на марката. От съществено значение е да се изпълняват тези задачи при фотографиране за рекламни марки на дрехи, аксесоари, козметика, както и магазини, бутици, търговски центрове, ресторанти, салони, интериор и други стоки и услуги, свързани с начина на живот.

Работата на рекламен фотограф

Рекламният фотограф трябва да има креативна визия, интуиция и еднакво ефективно да работи с предметната фотография, снимачните модели, интериора и храната. В крайна сметка неговата задача е да реализира най-ефективно имиджа, разработен от креативния директор или агенция, да помогне на потребителя да разбере по-добре същността, индивидуалния характер и атмосферата на марката. 

Като правило, техническата задача на клиента за фотографиране формулира проблема само в общи линии, без излишни специфики: „демонстрирайте стила, красотата, изтънчеността на продукта, лекотата на използване“. 

Подобни общи задачи, от една страна, дават на фотографа много по-творческа свобода, но в същото време усложняват работата му. 

Рекламният фотограф

В края на краищата рекламният фотограф трябва не само да обмисля всички сцени, да избира светлината и ъгъла, но понякога да избере собствената си среда, местоположения, интериор, дрехи, конкретни модели, за да постигне желания ефект. 

Давайки такава свобода на своя фотограф, трябва да сте 100% сигурни в неговия професионализъм и умения, защото всеки прекаран ден за снимане е сериозна част от рекламния ви бюджет, а понякога и загуба на безценно време. Особено ако рекламната снимка се подготвя за сезонна промоция.

Рекламна фотография и маркетингови цели

Нашите експерти разработват и координират с вас конкретни имидж и маркетингови цели и цели на проекта, разработват концепция, ако е необходимо, провеждат кастинг на модели заедно с вас, а на изхода представят резултатите от рекламната фотография, което гарантира интереса на аудиторията, растежа на продажбите и укрепването на имиджа на вашата марка.

Свържете се с нас, или ни се обадете 0899 85 75 00