fbpx

Как да научим дете да прави снимки?

Искате да знаете повече за това, Как да научим дете да прави снимки?, в тази статия ще споделим опита на Дарън Роуз.

Дарън Роуз, известният блогър, редактор и основател на Digital Photo School, споделя как би искал да се учи на фотография като дете, когато направи първите си стъпки в овладяването на това изкуство.

Прочетете статията и сватбен фотограф в София!

Забележка. Преди да започнете, помнете най-важното правило: не убивайте елемента на играта в тренировките. Опитът и забавлението са ключът към успешното обучение на детска фотография.

 1. Започнете с експерименти когато искате дете да прави снимки

Децата много често свалят едни и същи неща и получават много почти еднакви снимки. Това се дължи на факта, че детето се приближава към обектите си винаги еднакво и очевидно резултатът са много подобни фотографии. Научете детето си как да добавя разнообразие в състава:

 • стреля от различни ъгли – отгоре, отдолу и т.н .;
 • приближете се или се отдалечете за по-широк ъгъл на картината;
 • движете се около обекта, за да правите снимки от различни страни;
 • експериментирайте с различни настройки ( научете различни режими на експозиция ).
 1. Винаги обръщайте внимание на фона.

Много проста концепция, която може да подобри изображенията, е да проверите фона за всякакъв вид елементарни или разсейващи елементи. Научете детето си бързо да сканира фона (и предния план) на изображението и да го променя – в противен случай снимките ще излязат с всякакви предмети, израстващи от главите на онези, които детето ще вземе.

 1. Поддържайте камерата стабилна

Друг очевиден проблем с много изображения в началото на творческото пътуване е, че те рядко имат плосък хоризонт. Да, да, след гледането на първия албум на детето виене на свят може да започне в първите минути! Въпреки че тази нередност може да бъде много игрива или да придаде на снимките по-откровен вид, е полезно да научите децата да проверяват този момент, преди да натиснат бутона на затвора.

Прочетете и статията за сватбен фотограф в Перник!

 1. Как да държите камера, ако искате дете да прави снимки

Дете да прави снимки
Дете да прави снимки

Струва ни се съвсем очевидно как правилно да държим цифров фотоапарат. Не всички деца обаче разбират това интуитивно, особено по-младото поколение деца, които досега имат малко познания за друго оборудване. Бърз урок за това как безопасно и сигурно да държите камерата в ръцете си, ще помогне на детето ви да получи ясни изображения в бъдеще.

 1. Трябва да се доближите

В почти всички първи кадри, заснети от Дарън, обектът беше някъде в далечината. Отчасти това се дължи на факта, че камерата, която той е използвал тогава, не е имала увеличен обектив , но в по-голяма степен, тъй като Дарън не е разбрал как приближението може да помогне за улавяне на необходимите детайли на обекта.

Научете децата си да използват правилно увеличение на цифров фотоапарат, но не забравяйте да ги научите, че можете също така просто да се доближите до темата и това може да доведе до също толкова големи резултати. Така ще научите на добри техники за да може вашрто дете да прави снимки.

 1. Направете много снимки

Докато съветите на бащата на Дарън, който трябваше да направи възможно най-малко снимки, спестиха много пари едновременно за семейството, с появата на цифровата фотография тя престана да бъде особено актуална. Голям брой кадри престанаха да бъдат толкова скъпи, въпреки че все още има определени разходи за съхраняване на информация в цифров вид. Заснемането на голям брой изображения е чудесен начин да научите различни техники на фотография, „напълнете ръката си“ и развийте жизненост. Въпреки че е вероятно да насърчите децата си да не правят 100 снимки на едно и също нещо, насърчете желанието на детето да експериментира с много различни снимки във времето и с течение на времето ще видите, че снимките стават все по-добри и по-добри.

 1. Поддържайте правилния баланс между фотографирането на хора, неща и места

Дарън си спомня как се завърна от първото си училищно пътуване в чужбина, когато беше тийнейджър, и показа на родителите си направените снимки. Първото нещо, което ми хвана окото, беше, че момчето практически не правеше снимки с хора. Всички снимки на Дарън отначало се състоеха изцяло от изображения на сгради. Въпреки че някои архитектурни фотографии бяха интересни, той пропусна един от най-важните аспекти на пътуването – тези, с които е пътувал.

Някои деца са твърде фокусирани върху фотографирането на видове, докато други, напротив, правят снимки на хора сами. Ако видите, че детето ви е решило да се присъедини към един вид снимане, трябва да обясните, че снимката е многостранна и да покажете на детето другите му визуални възможности.

 1. Намерете интересна точка

Интересните снимки съдържат интересни неща – те се нуждаят от визуална точка на интерес (фокус). Научете детето си да определи каква е такава точка, преди да натисне бутона на затвора. След като детето разбере как да търси интересна точка, продължете напред – кажете ни как да го подчертаете визуално (промяна на позицията си, използване на вашето увеличение и т.н.).

 

 1. Използвайте правилото на третините

Правилото на третините е прост и ефективен принцип. Въпреки че е добре известно, че нарушаването на това правило също може да бъде мощен ефект, Дарън вярва, че правилното нещо работи безотказно, когато децата започнат да правят снимки на други хора. Дори ако детето не разбере веднага как правилно да позиционира обекта в точките на пресичане на трети, достатъчно е да го научите как да позиционира обекта просто не в центъра.

 1. Преглеждайте снимки на деца с тях

 

Как да снима дете?
Как да научим дете да прави снимки?

 

Най-доброто нещо, което определено можете да направите, за да помогнете на децата си да подобрят радикално своите фотографски умения, е да седнат за компютъра с тях, след като ходят с камерата и гледат снимките заедно. Пауза, за да отбележите, че те се справят добре, покажете къде и как да се справите по-добре. Обърнете специално внимание (на глас!) На снимки, с които детето се справя добре. Това осигурява отлично положително подсилване и вдъхновение за продължаване на вашето хоби.

 1. Използвайте заключване на фокуса. Как да научим дете да прави снимки?

Една важна техника, която децата учат добре, е да използват заключване на фокуса. Докато повечето камери имат автоматично фокусиране върху обекти, има моменти, когато правите снимки, които са извън фокус, тъй като камерата не може да определи какъв е основният обект (особено ако обектите не са центрирани, използвайки правилото на третините ). Научете детето си да натисне бутона на затвора наполовина, за да се фокусира, и след това направете снимка, докато го държите. Така се формира умение, което той ще използва завинаги!

 1. Използвайте различни режими за различни ситуации

Този ден, когато Дарън откри, че неговата семейна филмова камера има малък циферблат за различни режими на снимане, неговата снимка се подобрява значително. В наши дни повечето цифрови фотоапарати имат възможност да превключват камерата в такива режими като „портрет“, „спорт“, „макро“ и т.н.

Кажете на детето си за режимите на снимане и кога да премине към тях. Това ви дава една стъпка по-близо до проучване на ръчните режими на експозиция (вижте следващия параграф). Осъзнаването, че различните ситуации изискват използването на различни настройки, е важен урок за децата, тъй като им помага да разберат по-добре не само техния предмет, но и неща като влиянието на светлината, фокусното разстояние и движението на предмета.

 1. Разгледайте настройките за експозиция

След като детето овладее описаните по-горе техники, е време да го научите на някои основи за коригиране на експозицията (въпреки че това е по-вероятно при по-големите деца). Научаването за трите елемента на ISO, блендата и скоростта на затвора е добра отправна точка за започване на работа. Запознайте го с това как промяната на тези настройки може да повлияе на вашата снимка. Най-добрият начин да научите това е да ги запознаете с приоритетите на режимите на бленда и затвора.

Вижте статията и за професионален сватбен фотограф!

Основното, което трябва да запомните, е, че колкото по-забавни са задачите, които сте си поставили за детето, толкова по-интересно ще бъде за тях да правят снимки. А в не твърде далечното бъдеще ще получите придружител и съмишленик за прекарване на свободното време и общи семейни занимания.

Публикувано в: https://fotogora.ru/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *