fbpx

Какви са предимствата и недостатъците на професията фотограф?

Професията фотограф

Както във всяка друга професия- професията фотограф, има своите положителни и отрицателни страни. Да започнем с предимствата: Безплатен работен график. Възможността за независимо регулиране на товара. Особено ако сте на свободна практика. Вземете поръчки колкото можете да овладеете. Високи приходи.

Търсите си професионален сватбен фотограф в София?

Харесайте Фейсбук страницата ни, за да научавате новостите около нас!

Печалбата на фотографа, от една страна, се регулира от търсенето на неговите услуги, а от друга, от физическите възможности за качествена обработка и изпълнение на всички поръчки. Можете да зададете цени, поне 50-80-150 лева на час от тяхната работа.

Професията фотограф
Професията фотограф

Пари от фотография

По подобен начин понякога една снимка може да бъде продадена за значителна сума. Творческа работа, която насърчава развитието и самоусъвършенстването. Светът на фотографията не стои неподвижно. Фотографът трябва постоянно да научава нещо ново, да подобрява уменията си, да изпробва нови техники за снимане и обработка на снимки.

Професията на фотограф е много вълнуваща. Способността за общуване с интересни нови хора.

Това могат да бъдат не само колеги „в магазина“, но и клиенти, с които ще се срещнете по време на процеса на снимане. Престиж и международно признание. Да си добър фотограф е престижно. Други майстори на снимки ще се вслушат в професионалното ви мнение, а работният график ще бъде насрочен месеци предварително.

Освен това постоянно се провеждат различни конкурси за фотографи, учредени са няколко световни награди, които са най-високото постижение на професионалист. Не е лесно да достигнеш върха на кариерата на фотографа, така че много начинаещи се отказват от страстта си към фотографията, като едва са направили няколко фотосесии.

Какви са недостатъците на тази на пръв поглед лесна и романтична професия: Висока конкуренция.

Развитие на иновациите и технологиите във фотографията

Бързото развитие на цифровите технологии само допринася за засилената конкуренция сред фотографите. Почти всеки, който вдигна SLR камера, вече се представя за майстор на фотографията. Такива неприятни моменти като кражба на работа, например. Рутинна работа.

Създаването на снимка е не само самия процес на снимане, но и последващата обработка на снимката: корекция на цвета, елиминиране на дребни недостатъци, ретуширане, промяна на фона и т.н. Обработката на снимки отнема лъвския дял от времето на господаря.

Разбира се, в бъдеще можете да наемете асистентски ретушер или да дадете вашите снимки на свободна практика за обработка и можете да се съсредоточите изключително върху снимането. Но в началните етапи цялата работа: и рутинна, и творческа, ще трябва да се свърши независимо и именно монотонността на обработката на снимките може да убие целия ентусиазъм на начинаещ. Необходимостта от впечатляваща инвестиция в началния етап.

Добър фотоапарат

Основният инструмент на фотографа е добра камера, но не само. В допълнение към него се нуждаете от лещи, лещи, рефлектори, светкавици, мощен компютър за обработка и съхраняване на снимки. Цялото оборудване не е евтино както при покупка, така и в случай на ремонт. Трябва да инвестирате не само в технологиите, но и в своя напредък.

Може би първите стрелби ще трябва да се извършват безплатно или с малка награда, за да се спечели портфейл и опит. Нестабилен доход. Днес имате линия от клиенти и след месец няма клиенти. В разгара на сватбения сезон например търсенето на фотографи е много голямо, можете да снимате 2-3 сватби седмично.

От края на ноември до началото на април сватбените фотографи са спокойни и те трябва да се заемат с друга работа. Разбира се, добрият специалист няма да остане без работа, но е много неудобно да почувствате финансова нестабилност.

Професионален фотограф

Само професионалисти, които отдавна са на пазара и имат плътен поток от клиенти, независимо от времето на годината, могат да се похвалят със стабилен доход; или фотографи на пълен работен ден, ако заплатата им не зависи от броя на снимките.

Професията на фотограф изисква необходимостта от постоянно търсене на клиенти.

Участвайте в конкурси, публикувайте реклами, раздавайте визитки, популяризирайте страниците си в социалните мрежи, поръчвайте реклами, бързо реагирайте на обаждания и съобщения от потенциални клиенти – всичко това и не само това, фотографът ще трябва да направи в борбата за своя клиент и желаната такса.

Когато броят на клиентите се увеличи, можете да наемете мениджър, който ще се грижи за цялата организационна работа. Но първо трябва да изпълнявате тези функции сами. Нередовно работно време. Понякога ще има нужда да станете в 5 сутринта или да легнете дълбоко след полунощ. Както споменахме по-горе, самият фотограф регулира натоварването, но понякога се случват спешни повиквания, особено ако има много поръчки.

Работете при различни метеорологични условия.

Добре е, ако сте изключително студиен фотограф и правите всички свои снимки, без да излизате от стаята. Много често фотографите трябва да снимат в трудни условия: при дъжд, вятър, на височина. Човешки фактор. Човешкият фактор в работата на фотографа е тема за отделно научно изследване.

Освен ако не се концентрирате само върху снимане на пейзажи, животни и неодушевени предмети, бъдете готови за факта, че: Ще се срещнат неадекватни клиенти.

Може да бъдете подмамени да плащате, да клеветете името си и да съсипете репутацията си. Запознати, непознати и дори непознати хора ще бъдат помолени да правят снимки безплатно или да направят голяма отстъпка от услугите си. Не винаги работата ви ще бъде оценена. Смята се, че фотографът е лесна професия, която е да натиснете бутон. Хората не забелязват огромната работа, която майсторът влага в процеса на снимане и обработка на снимки.

Искате повече информация при избора на сватбен фотограф

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *