fbpx

Портрет и момент във фотографията

Създаване на фото изображение, портрет и момент

Щв разгледаме как да създадем и уловим най-добрият, портрет и момент във фотографията. Един мой приятел с две висши образования по хуманитарни науки смята, че не е необходимо нищо за създаване на фото изображение – просто натиснете бутона за себе си, насочвайки камерата в правилната посока.

Фотограф за сватба, портрет и момент във фотографията
Фотограф за сватба, портрет и момент във фотографията

Сравнявайки художествено рисуване и фотография, той не можеше или не искаше да намери нищо общо в тези два вида изкуства, но лесно откриваше очевидни разлики, от които обаче не са много. В неговия случай имаше думи, които художникът рисува с ръце, а фотографът не прави нищо, самият образ се появява от въздействието на технологията върху материята или нещо подобно.

Каня моя читател да размисли с мен как всичко е … различно в художествения портрет.

Художествения портрет и момент във фотографията

Наблюдение.

И наистина, в продължение на думите на моя приятел и в тяхна полза, всеки ще каже, че на снимката, която сега гледа лицето и чака момента, не са толкова важни, колкото бяха, когато имаше 36 кадъра във филма.

Наистина днес на цифровите камери можете да направите почти неограничен брой снимки, с възможност за високоскоростно снимане и след това да изберете успешни кадри на компютъра. Но тогава какво, снимките ще бъдат случайни? Не в полза на професионализма на фотографа.

Кой се нуждае от професионалист и дори фотоизпълнител, предлагащ само случаен резултат?

Делата на фотографа

Случаят във фотографията и сватбената фотография, разбира се, е прекрасен. Всеки фотограф живее с надеждата за невероятен случаен кадър. Но ако разчитате само на случайността, тогава сериозен професионалист, говорещ на образен език, ще излее чашата на ограниченото му време в поглъщащата безкрайност на фото лотарията.

Следователно в процеса на снимане са необходими постоянна концентрация и наблюдение. За истински фотограф времето за наблюдение преди да направите снимка е дори по-важно от изчисляването на параметрите на осветеността и дори по-важно от самия резултат в този момент.

Защото фотомайсторът знае, че мислите за неизпълнено бъдеще отвличат вниманието от по-важното настояще и подобни мисли са по-скоро като мираж в пустинята.

Прочетете също за избор на сватбен фотограф в Благоевград

* Трябва да използвам термина „истински фотограф“, защото през последните години думата фотограф се свързва с мнозина с нещо несериозно, например с папараци или с домакини, които правят снимки за пари. Това няма нищо общо с художествената фотография и това, което пиша тук. 

 

Форсайт на фотографа

Въпреки че, далновидността е много полезно умение. В същото време той не трябва да е в съзнание. Без дългогодишен опит не е постижим, макар и само защото този процес е свързан с такива дълбочини на краткосрочната памет, които са просто недостъпни за обикновен човек. Ще се опитам да опиша накратко този процес на подсъзнание.

Преди моментът да се оформи и до момента, в който натиснете затвора, фотографът винаги е зает да наблюдава геометрията на обектите във визьора. В същото време той проектира видяните образи в ума, така че да ги вижда със затворени очи.

За да предвиди, той трябва да може да върти тези образи във въображението си, сравнявайки с идеалите си красотата на линиите и да очаква, че те са възможни (може би!), Ще образуват необичайна и привлекателна форма.

Тогава той ще натисне спусъка. Тоест, той не натиска бутона като луд, защото се страхува да пропусне нещо повече. Така че можете да мигате всичко с капак и дори да не знаете за него. Той чака своята „кадифена пеперуда“.

Всеки фотограф рядко успява да я хване. За това състояние на напълно съзнателно действие стрелбата на случаен принцип от протегнати ръце, както знаете, не е подходяща.

Психология на наблюдението на фотографа

Нека се върнем към наблюдението. Лицето на човек е малкото в живота, което ние (хората) разбираме със сигурност. Всеки път точно определяме значението на изражението на лицето. Можем да кажем, че всички имаме степен на разбиране на значението на изражението на лицето.

Преминавайки видимото през дебелината на нашия социален опит, ние лесно оценяваме изражението на лицето с помощта на ума, което не е необходимо да се опитваме да надхвърляме границите на нервната си система. Известно е, че най-малките мимически промени в лицето ни стават ясни за частица секунда.

Този научен факт е в основата на много социални теории в различни области, включително фотография. И тук идва приказката за настроението в кадъра – виждаме лицето на снимката и коментираме, защото разбираме за каква емоция говорим.

Вярно е, че за правилното представяне на настроението вече не се изисква толкова много социален опит, т.е.

Ракурс в портретната фотография

В портрета, разбира се, е важно да се вземе предвид всичко: самото лице, ръцете, пластичността на линиите, детайлите на интериора, архитектурата или пейзажа, осветлението и всичко, което може да влезе в композицията – почти всеки сложен и опитен любител фотограф ще може да проследи тези точки, защото това е само върхът на знанието, лежащ директно върху сребърна тава – вземете го, използвайте го.

Но все още има такова нещо като преумора,ракурс- тема, в която завършва степен за толкова много фотографи. Защото перспективата е свързана с визията и никой няма да научи това на поп курсове, за да завладее сватбения пазар.

Защото е необходимо да имаме определено усещане и много стотици часове, години, за да го осъзнаем, претеглим и многобройни експерименти. Искам да кажа това, че можете да разберете лицето, но да не усетите или да не знаете нищо за съществуването на магнитна точка между особената пространствена геометрия на човешкото тяло / лице, оптичните изкривявания на лещата и границите на рамката.

И съвременните фотографи, научавайки за това, решават тези космически проблеми само като изрязват във Photoshop, мислейки, че всичко е наред.

Перфекционизъм на портрет и момент във фотографията

Ако си представите, че „златният“ ъгъл е намерен, тогава фотографът трябва да го допълни с финото си чувство за психофизични сигнали, произтичащи от модела и художествената визия за пластичността на лицето й, тоест да разбере какво се случва, за да не направи портрет с безсмислена психически неузнаваема емоция.

След това го прехвърлете в тази перспектива върху картината, започвайки от познаването на композицията, която все още трябва да стигне до сюжета. Това ще се окаже перфектният портрет, ако, разбира се, светлината и цветното съдържание на рамката позволяват. следователно Картие Бресонказа: „Когато фотографът насочи визьора, линията на зрение минава през окото, главата и сърцето му.“

Бих продължил този цитат с думите „и обратно към окото през сърцето и главата“, въпреки че това вече звучи като описание на пътя на проследения куршум.

Психологията във фотографията

Всичко далеч не е просто. Създава се добра рамка, в съответствие с всички технически стандарти, както и редица други елементи, включително психологическите (а психологията във фотографията е многостранен свят), които придават на рамката естественост.

Всичко се оценява за много кратко време, за разлика от рисуването, където понякога можете да направите значителни корекции през целия процес. Паралелно с всичко описано е необходимо черно-бялото рисуване да се възприема като цяло отделно изображение (темата на няколко курса на художествен университет), както при рисуването, само бързо.

Всеки кадър може технически да се снима по няколко начина, понякога давайки коренно различни резултати при различни оптики. И тук фотографът, толкова бързо, колкото всичко останало, трябва да реши кои настройки да избере, защото има много начини, а има само един момент.

По принцип нищо идеално не съществува, сякаш. ..

За зрителя

И тъй като всичко е толкова трудно, тогава трябва да разгледате готовия образ, както и да сте подготвени от човек. Ако сте клиент, тогава не приемайте изпълнителите на този, който предлага повече – това е бизнес – не е изкуство.

По-добре да вземете по-малко, но по-добре. По-добре е да вземете основа, с която след това можете да направите всичко, което допълва вашето его. Но основното правило на потребителя е от първоначално доброто, можете да направите боклук в два броя, но добро от боклука – не.

Харесайте ни във фейсбук, Фотографите на България и споделяйте нашите публикации.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *