fbpx

Как да избера сватбен фотограф?

Как да избера сватбен фотограф?

В тази статия ще се опитаме да отговорим на основният въпрос при сватбената фотография, как да избера сватбен фотограф?

Когато булката и младоженеца планират бъдещата си сватба, те искат всичко да е перфектно. Особено снимките. В крайна сметка снимките и видеоклиповете са единственото нещо, което ще остане в семейството им дълги години като спомен от най-светлия ден.

Прочетете статията и сватбен фотограф в София!

Маркетинг на сватбен фотограф

Но как в съвременния свят с много реклама, разнообразие от услуги и все по-голям брой професионалисти на сватбената индустрия да избират самия специалист, който ще ви помогне да направите вашата почивка наистина уникална, няма да се провали по време на сватбата и ще ви зарадва с отличен резултат след като дадете готовите снимки?

Ето няколко точки, на които трябва да обърнете внимание и изборът на  сватбен фотограф  няма да бъде щастие на основания за кафе, а умишлена стъпка, която ще донесе само положителни емоции.

Как да избера сватбен фотограф?
Как да избера сватбен фотограф?

Стил и качество на снимането

Това изглежда очевидно, но не всеки разбира, че преди да се съгласите с фотографа, трябва да разгледате примери за работата му. И не просто гледайте, а преценете, че стилът му на снимане и обработка ви подхожда напълно и искате снимките от вашата сватба да изглеждат точно така.

Някои младоженци изпращат на фотографа снимки, които им харесват, и ги молят да направят точно същото на сватбата си, след което са разочаровани от резултата.

Сватбено порфолио и как да избера сватбен фотограф?

Наличие на сватбено портфолио. Много е важно бъдещият ви фотограф да има не само портфолио, състоящо се от портрети на деца, домашна котка и красиви момичета, но и примери за снимки от сватби.

Сватбена фотосесия

Сватбената фотосесия  е отделен жанр и ако фотограф снима добре портрети или корпоративни партита, това не означава, че той може да се справи също така сватбата.

Сватбата е много различни направления на фотографията, събрани в една снимка, познаване на сватбените традиции и тънкостите на церемонията в деловодството.

Портфолиото на фотографа

Моля, обърнете внимание, че портфолиото не трябва да има една или две сватби. И, ако се състои само от снимки на момичета в бели рокли – това също трябва да предупреди. Най-вероятно виждате само познати фотограф, когото той поиска да позира за снимане, а не за истински булки.

Доброто портфолио се състои от снимки не само от разходка, но и от банкет, от деловодство, лимузина, такси, сватба … показва как сватбен фотограф  работи в различни условия и обхваща всички аспекти на сватбеното тържество.

Пълно портфолио от сватбеният ден

Обикновено в портфолиото се публикуват само най-добрите снимки. Често начинаещите срещат ситуации, при които тези 2-3 снимки от сватбата, които са публикували, са единствените достойни от цялата снимка.

Затова не оценявайте нивото на фотографа само за онези няколко десетки снимки, които са в неговия сайт или група в социална мрежа. Преди да сключите договор, не забравяйте да помолите сватбения фотограф да  ви покаже поне една цяла снимка .

Така че сте убедени, че ще получите не дузина добри снимки на фона на хиляди неуспешни снимки, а пълноценна фотоистория, проектирана в същия стил.

Внимание към детайлите от сватбеният фотограф 

Младоженците се подготвят за сватбата от няколко месеца, с любов и внимание подбират аксесоари и тоалети, елементи на декора, декорации за залата, цветя, поръчват красиви картички на маси …

Всички тези детайли трябва да бъдат отразени във вашите сватбени снимки. Добрият  сватбен фотограф  няма да пренебрегне бутониера на младоженеца, нито декорациите в банкетната зала, нито бродерията на роклята на булката, нито много други детайли, които създават цялостна картина и атмосфера на сватбения ден.

Емоции в сватбения ден. 

Често можете да срещнете фотографи, които правят статични снимки: булката стои, а младоженецът седи, те гледат в камерата, но се целуват. Ако искате наистина страхотни сватбени снимки, потърсете фотограф, който може да предаде емоции.

На неговите фотографии младоженците не просто гледат в камерата, те се смеят и прегръщат, искрено очакват началото на нов живот, радват се на празника и един на друг с нежност и любов. И, разбира се, добрият фотограф ще остави не само снимки на булката и младоженеца, но и всички гости, като спомен от този ден.

И не само официалната снимка от службата по вписванията, на която всички стоят на стълбите със стройни лица и някой трябва да мига, но живи и живи емоции, поздравления, силни прегръдки и сълзи от радост.

Обработка на снимките от сватба

Пазете се от майстори, които са твърде осакатени, като украсяват снимки с различни компютърни ефекти. Често това е само начин да скриете техническото несъвършенство на вашите снимки.

Не забравяйте, че светлинните лъчи, изтеглени в редактора, падащи върху младите, кадри, обработка на комикси и други „булки на дланта“, излизат от мода много бързо и след пет години снимките на сватбата ви ще изглеждат просто смешни.

Сватбени фотографи в света

Само класиката е вечна – погледнете най-известните  сватбени фотографи в света , няма да намерите нито един кадър, където булката и младоженецът да гледат през вратата и да се видят там, но се целуват и гълъби летят наоколо …

Не се доверявайте само на хора, които обещават да дадат пълната снимка още на следващия ден след сватбата. Дигиталната фотография във всеки случай изисква поне елементарна обработка: сортиране, цвят, светлина, контраст, минимално ретуширане … и това по дефиниция би трябвало да отнеме доста дълго време.

Външен вид на сватбата

Но  сватбен фотограф  е не само хиляда снимки, които ще получите в края на празничната суматоха. Това е и човек, с когото ще прекарате рамо до рамо целия сватбен ден, с който вие и вашите гости ще общувате.

Затова е много важно да се чувствате удобно и лесно с този човек.

Как е облечен фотографа?

Обърнете внимание на външния вид на фотографа: онези мазни брадати мъже в пушени пуловери, които бяха изплашили впечатляващи булки с появата си преди десетина години, отдавна бяха потънали в забвение.

Съвременен фотограф е добре облечен, приятно и компетентно конструира речта си, знае как ясно да обясни какво трябва да прави всеки участник в снимките по едно или друго време, може да го накара да се смее или, обратно, да го настрои по сериозен начин.

Договор за сватба

И, разбира се, всеки професионалист в сватбения бранш задължително ще сключи договор с младоженците за техните услуги, в който ясно и ясно ще се посочи датата на снимане, броя часове, цената на услугите, какво и кога ще получи клиентът, дали е включено производството на фотокниги и т.н.

Цена за сватбена фотография

И накрая, бих искал да кажа няколко думи за цените на фотографския пазар. Не избирайте сватбен  фотограф  въз основа само на стойността му. Всички знаем, че наистина страхотен продукт не може да бъде евтин. Винаги ще има някой, който да снима по-евтино, ако сте решили да намерите точно такъв изпълнител (до напълно безплатно снимане).

Но смееш ли да повериш спомена за най-важния празник в живота на такъв човек? Ще ви хареса ли фотографиите или ще въздъхнете тъжно, осъзнавайки, че нищо не може да се промени?

Доверете ни се!

Прочетете и статията за сватбен фотограф в Перник!

В Европа е обичайно да се отделят  около десет процента от общия сватбен бюджет за  сватбена фотография . И във всеки случай услугите на сватбен фотограф  не могат да бъдат по-евтини от роклята на булката.

Надваме се да сме изяснили основните моменти от това как да избера сватбен фотограф? Искате повече информация и контакт с професионалист, свържете се с нас.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *