fbpx

Как да постим през Великият пост?

Великият пост

Като най – дълъг и най – строг пост през годината се оформя Великият пост.Той е най – старият пост наред със сряда и петък и е още от апостолско време.Трябва да го приемем като най – стария пост пред Пасха, който се свързва със страданията на Господа и като период за подготовка на вярващите за посрещане на празника Възкресение Христово.
Великият пост
Великият пост
   Исторически сведения съобщават за Светата четиридесетница, че тя е посветена на четиридесетдневния пост на Господа и четиридесетния пост на Свети пророк Мойсей  и Свети пророк Илия.
От всички исторически данни е видно, че постът през Светата четиридесетница е бил винаги много строг, но различно се е спазвал в различните църкви.
Прочетете статията и сватбен фотограф в София!
От 325 година на първия Вселенски събор в Никея Светата четиридесетница се утвърждава и във всички православни църкви се спазва еднакво : да не се приема храна, в която да има кръв / месо и риба /, храни от животински произход , млечни продукти и яйца, да не се приема вино и олио.Начинът на пост през цялата четиридесетница е бил да не се приема храна до 15 часа.

Светата четиридесетница

Светата четиридесетница е наречена Велика заради нейния характер.Не само защото се отличава от другите с дългия пост, но се отличава и със строгостта на поста и духовната подготовка за великия празник Възкресение Христово.
  Великият пост както е известно започва от ЧИСТ  ПОНЕДЕЛНИК .Разстоянието от трите – седмици от неделята на МИТАРЯ  И ФАРИСЕЯ ДО  СИРНИ   ЗАГОВЕЗНИ  се наричат ТРИОД.Това е периодът, в който християнинът се подготвя , за да пристъпи към СВЕТАТА   ЧЕТИРИДЕСЕТНИЦА , която е време за истинска молитва и за истинско разкаяние – въздържание и пост.

В първата седмица на триода

В първата седмица на триода се яде всичко, включително в сряда и петък.Втората седмица сряда и петък е строг пост, като в неделя се заговява с месо.
Затова неделята се нарича МЕСОПУСТНА.Третата седмица започва от понеделник след Месопустната неделя и през цялата седмица, както и в сряда и петък се разрешава риба, млечни продукти, яйца.Тази седмица се нарича СИРНА  СЕДМИЦА, а неделята СИРОПУСТНА.
С това завършва подготвителният период или т. нар. още Триод.
   От чист понеделник навлизаме във времето на Великия пост.

Как трябва да постим през Великият пост?

С изключителна строгост се пости в първата седмица до ТОДОРОВДЕН.През това време се тримери, което означава неприемане на храна и вода през първите три дни и се разрешава пречистяване на първата Преждеосвещена Св. литургия.
По същия начин трябва да постим и в другите седмици на Светата четиридесетница, ако искаме да бъдем точни.От олио и вино се въздържаме през всичките дни на седмицата , а не само в сряда и петък.Според канона през Великия пост олио се приема само в събота и неделя.

Празникът Благовещение,Великият пост

На празничните дни през Светата четиридесетница се разрешава олио и вино на 9. 03. в чест на Светите четиридесет мъченици и на 26.03., когато е съборът на Свети Архангел Гавриил.На  25.03. – празникът Благовещение и на големия Господен празник НЕДЕЛЯ  ЦВЕТНИЦА се разрешава риба.Великата четиридесетница завършва на вечернята в петък пред събота ЛАЗАРОВ ДЕН.
   Страстната седмица е извън Светата четиридесетница.Това е седмицата на страданията Христови, затова и постът е изключително строг – със суха храна.
За деня ВЕЛИК  ЧЕТВЪРТЪК има две мнения : едното е да бъде строг пост, а другото е да се разрешава олио и вино в чест на Тайнството Света Евхаристия , за тези, които се пречистяват.Свети Никодим Светогорец се въздържа от примането на олио и вино на този ден.
Голямо внимание трябва да се отделя и на ВЕЛИК  ПЕТЪК  И ВЕЛИКА СЪБОТА – дни на много строг пост, единствената събота в годината, в която се пости строго и по желание се тримери в петък, събота и на Възкресение , като през нощта се приема причастие.

ВЕЛИК  ЧЕТВЪРТЪК

В деня на ВЕЛИК  ЧЕТВЪРТЪК в Православните храмове се извършва ВЕЛИК  МАСЛОСВЕТ – помазват се всички вярващи за здраве.По желание всяко семейство може да си направи и индивидуален маслосвет.
В дните за тримерене не трябва да се приема храна и вода, но при заболявания на бъбреците трябва да се внимава.По добре е изобщо да не се тримери.
Всички постни дни, особено първата седмица и Страстната седмица са подходящи за провеждане на строги разтоварителни режими.

Вижте статията и за професионален сватбен фотограф!

Последвайте ни във Фейсбук и се свържете с нас по е-мейл или по телефона 0899 857500

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *