fbpx

Булчински букет: история на външния вид и традицията

Булчински букет при съвременна сватба

Изборът на булчински букет е много важен и той трябва да подхожда на стила сватба и фотосесията, но не винаги. Съвременните младоженци могат да избират всякакъв формат на сватбената церемония: стилизирана като средновековна топка или холивудско парти, луксозно и шумно или скромно и камерно. …

Искате незабравима сватба, обадете се на 0899 85 75 00 или ни потърсете във Facebook или на е-мейла.

Екипировки, покани, банкети, декор на залата и коли в сватбеното шествие могат да бъдат както искате. Но едно нещо остава непроменено: на всяка сватба винаги има много цветя.

 • Какви трябва да бъдат?
 • Къде да поръчам булчински сватбен букет?
 • Как да изберем бутониери за младоженеца и свидетелите?

Ще се опитаме да отговорим възможно най-подробно на всичките ви въпроси, свързани с цветята за сватбата, и ако предоставената информация не е достатъчна, моля, свържете се с нашите специалисти за лична консултация.

Прочетете статията и сватбен фотограф в София!

Момент от историята на булчинския букет

Днес малко хора питат: „Защо булката се нуждае от букет?“ Красиво е, защо има други причини (и не можете да спорите :))! Но в действителност тази традиция има корени дълбоко вкоренени в незапомнени времена.

Като първи сватбени букети нашата пра-пра-пра-пра-баба използваше шепи от билки: розмарин, мащерка, мента и пр. Този аксесоар служи за талисман, който плаши злите духове. В допълнение, ароматните растения обградиха младата девойка с прилив на нежен аромат, придавайки на сватбената церемония чар и романтика.

Прочетете също и Фотографски услуги и сватбена фотография в София

В сватбените букети са добавени ядливи билки

Интересно е, че в сватбените букети са добавени ядливи билки, които по време на празника биха могли да освежат дъха, както и растения, които влияят благоприятно на мъжката потентност – така че не само дъхът, но и чувствата да са свежи.

В Древен Рим и Древна Гърция сватбените букети са правени под формата на венец. За символ на безсмъртието на брака е използван дизайн на трева и цветя с пръстен. Като цяло през този период от развитието на цивилизацията се обръща специално внимание на символизма.

Всяко цвете, всяко стръкче трева, добавено към букета на венците, допринесоха за смисъла на цялата композиция. Често за сватбената церемония се използват цветя от оранжево дърво, символизиращи чистотата на мислите на младоженеца, нежната красота и невинността на булката.

За да се подчертае безкрайната любов на младите, бръшлянови клонки бяха вплетени в букети.

Прочетете също и Кои са основните тайни на красивата булка?

Сватбени букети за булката

Сватбени букети за булката в по-позната за нас форма се появиха сравнително наскоро – през втората половина на XIX век. Виктория, кралицата на Обединеното кралство на Великобритания и Ирландия, стана основател на новата цветно-сватбена традиция. Коронованата булка беше първата, която събра не скромен букет от цветя и билки, а композиция със заоблена форма, съставена предимно от невенчета с добавка на копърни клонки.

Нека да кажем, че Виктория благодари за нов поглед върху букета на булката, завършване на екскурзия в историята и преминете към преглед на модерните сватбени букети.

Модерни булчински букети: разнообразие за всеки вкус

Настоящата мода за сватбени букети е много демократична. Без строги принципи, без ограничения, без диктатура на цветя. Всякакви цветове и нюанси, различни форми и декорации … Готовият букет зависи само от вашите финансови възможности, естетически предпочитания и съображения за практичност.

Форма за сватбен букет

Класически букет булка

Класиката в света на сватбените букети се счита за спретнати заоблени композиции. Те изглеждат елегантно и нежно. Най-често класически кръгъл сватбен букет се оформя от рози на светли нюанси. Бели, розови, чаени рози се считат за традиционен избор. Ако искате сочни акценти, изберете по-контрастни опции: червени, алени или дори сини рози.

Бидермайер

Това също е кръгъл букет, но той не е съставен по спираловиден модел, като класическа композиция, а под формата на кръгове с различен диаметър. Първият ред цветя заобикаля горното цвете, малко стърчащо над букета.

След това се полага вторият кръг от цветя, последван от третия и така нататък. Между редовете цветя често се използва декор – живи зелени или изкуствени материали. Сватбеният бидермайер, съставен от цветя от няколко контрастни цвята, изглежда интересно и стилно.

Каскадни букети

Ако бъдещата съпруга иска да се почувства като красива принцеса на сватбата, препоръчваме да закупите каскаден букет на булката. Името на тази опция красноречиво показва формата му: растения, събрани в един хармоничен ансамбъл с падаща каскада, украсяват образа на красива булка. 

За букета се използват цветя с различна дължина и видове стъбла. По-късите и по-твърди са разположени в горната част, дълги и гъвкави – в долната част.

Каскаден букет
Важно!
Ако кръглите букети са универсално подходящи за всяко изображение, тогава каскадните букети са добри само при определени условия: роклята трябва да бъде дълга и умерено великолепна, а булката трябва да бъде висока и стройна.
Момичетата със среден ръст могат да поръчат каскаден сватбен букет с малки размери, но за миниатюрни млади дами е по-добре да откажат да завършат изцяло изображението си с такава композиция.

Букет със скиптър

Цветните ансамбли с удължена прътовидна форма традиционно се смятат за мъжки букет, но подправени с деликатен декор и изпълнени в мека цветова палитра, те могат да играят ролята на сватбена декорация за висока булка със силен, волеви характер.

В търсене на необичайни флористични решения булките все по-често избират необичайни сватбени букети.

Сватбен букет във формата на ветрило

Изборът на романтични личности. За вентилатора се използват цветя с малки пъпки на къси стъбла. Декорацията е дантела, мъниста, пера, страз, перли, сатенени панделки. Особено добри са фенските букети на сватба, стилизирана като церемония от 18-19 век.

ветрилообразен букет

Pomander, или куп балони

Форматът на сватбения букет, който все още е чужд за Казахстан, се използва широко в САЩ и европейските страни. Поредица от макарони, хармонизиращи помежду си, изглежда интересно: букети-топки в ръцете на булката и нейните приятели, цветни топки в декора на банкетната зала и стаята, в която младите се оттеглят след шумно тържество.

Гламелия, или букет с цветя 

Този изкуствен шедьовър, сглобен от венчелистчетата на различни растения, изглежда като чудо на селекция или чудно цвете от извънземен произход. Първият блясък е създаден от гладиолус и камелия, което се гадае в чуждото име на този нежен сватбен букет.

Розите, лилиите, герберите, лалетата, орхидеите, карамфилите могат да послужат за основа на гламула. Като допълнителна украса се използват живи зелени и изкуствени материали. Свързването на венчелистчетата се определя от техниката, която предпочита цветарката.

Можете да опитате да създадете такъв сватбен букет със собствените си ръце: в интернет е лесно да намерите подходящия майсторски клас с подробни инструкции стъпка по стъпка.

Булчински букет съединител

Необичайният флорален дизайн изглежда много елегантен. Букетите на съединителя изглеждат особено впечатляващи на зимна сватба в класически стил. Ако опцията изглеждаше съблазнителна, но съединителят с цветя ви се струва твърде тромав, можете да направите с букет от гривни – спретнат, елегантен, деликатен и необичаен.

букет на съединителя

Какви цветя се използват за булчинския букет на булката?

Ако не сте склонни да слушате езика на цветята и не вярвате в знаци и суеверия, тогава изберете цветя за сватбен букет, въз основа единствено на вашия вкус. Но ако искате „красноречив“ букет, нашият преводач от флорален на човешки ще ви помогне да съставите съобщение 🙂

 • Акацията е целомъдрена любов;
 • Азалия – женственост;
 • Гладиолус – вярност;
 • Камелия – доброта;
 • Камбани – желанието на булката да следва съпруга си;
 • Момина сълза – семейно щастие;
 • Дейзи – искреност и почтеност;
 • Забрави-не-силна любов;
 • Орхидея – взаимна любов;
 • Божур – срамежливост, скромност;
 • Лале – зрели чувства в продължение на много години.

Правилният избор на цвят ще ви помогне да подчертаете цветното послание:

 • Бялото символизира невинността и чистотата;
 • Червено – страстна, пламенна любов;
 • Бледо розово – семейно щастие.

Но е по-добре да откажете жълтите цветя. Те означават ревност, предателство, отхвърляне. Не използвайте лавандула за сватбени букети (съмнение за взаимност) и червени карамфили (тъга, траур).

букет от 15 сини хортензии, цена: 34 320 tg

Изкуствен букет за булката

Сватбеният букет на булката може да бъде не само от живи, но и от изкуствени цветя. Освен това, може изобщо да не е от цветя. И, заслужава да се отбележи, подобни оригинални решения се поръчват все по-често. И там, където има търсене, ще има предлагане.

За изкуствения букет на булката, копчета, жица, топчета от конци, филц, пера могат да се използват … Carte blanche за творческия майстор.

Очевидното и неоспоримо предимство на изкуствен сватбен букет е неговата издръжливост. Не можете да се притеснявате, че букетът ще се „умори“, ще изсъхне, ще загуби своя блясък и чар. Не е нужно да се притеснявате, че не се справяте внимателно и точно.

Букетът с изкуствена булка по правило тежи по-малко от букет от свежи цветя. Съгласете се, като вземете предвид факта, че трябва да прекарате цял ден с този аксесоар, аргументът е доста важен.

И също така, ръчно създаден букет от импровизирани материали е 100% изключителен. Това със сигурност няма да е вече булка.

Разбира се, ако сте привърженик на традиционните решения, тогава изкуствените букети е малко вероятно да ви зарадват. Но, вероятно, ще се интересувате от възможността да направите букет-подценка от изкуствени цветя. Функцията на подценката зависи от вашите предпочитания: можете да я направите миниатюрна и лека, така че да можете да я носите удобно по време на събития на открито и да запазите оригинала на свежи цветя в залата до вас. Някои булки хвърлят подценки на неомъжените си приятелки и оставят основния букет за себе си да изсъхнат и запазят (според знаците, това може да удължи щастието на медения месец за целия семеен живот).

изкуствен букет

Сватбени бутониери

Цветята за сватбата украсяват себе си не само булката. Би било несправедливо да пренебрегваме този факт.

Boutonniere за младоженеца

Такава малка, но толкова важна подробност в образа на младоженеца! Декорирането на костюма на младоженеца с „цвете в бутониера“ (думата „бутониере“ е преведено от френски) започва в древен Рим. Булките извадиха цвете от букета си и го приковаха отстрани на стеснения, за да изразят дълбочината на чувствата си. Сега бутониерите за младоженеца могат да приемат най-разнообразната форма. Основното е, че те хармонизират сватбения букет на булката, допълвайки и подчертавайки нейната грация и елегантност.

Бутониери за гости

Цветя – изкуствени или живи – украсяват себе си и гостите на сватбената церемония. На първо място, разбира се, цветарите поръчват бутониери за шаферки. Свидетел от страната на младоженеца също често се вкопчва в костюм цвете в хармония с други флорални аранжименти, които се появяват на сватбата.

boutonniere за младоженеца
Сватбени флорални табели

Защо да хвърляте вашият булчински букет

Един от най-известните сватбени ритуали е хвърлянето на булчински букет. Подобно на традицията да украсяваме булката и младоженеца с цветя, този ритуал дойде при нас от древността.

То се тълкува много просто: щастлива млада съпруга, която е намерила семейното щастие, го споделя с още неженените си приятели. В предишни времена обаче букетът не се хвърляше.

Гостите се приближиха до булката и извадиха цвете от нейния венец на главата или букет в ръце, откъснати от сватбена рокля или от костюм на току-що направен съпруг. В някои култури приятелките на млада съпруга откъсват парче от сватбена рокля.

Разбира се, е малко вероятно една съвременна булка да се съгласи на подобна церемония 🙂 Много по-безопасно и забавно е да пуснете букет, като по този начин прехвърлите палката на брака.

Малък трук с вашият булчински букет

Ако сте на загуба и не знаете какво да правите с букета на булката (хвърлете приятелки в края на тържеството или спасете, според знака, че изсушените сватбени цветя защитават семейното щастие), използвайте малък трик.

Поръчайте букет за сватба дубликат. Това може да е донякъде опростена версия на оригинала, създадена от естествени цветя, или изкуствено копие. Като правило, студентите са по-евтини и по-леки от основния букет на булката.

Ако планирате да хвърлите оригинала, уверете се, че приятелките ви не са наранени: букетът трябва да е малък, лек, без шевове и режещи елементи.

Вижте статията и за професионален сватбен фотограф!

За какъв булчински букет мечтае булката?

Не е изненадващо, ако букетът на булката е мечтан от момиче, което се подготвя за сватбата с мощно и главно. Но какво означава, ако такъв сън е посетил дама, която вече е омъжена, или млада дама, която досега мисли за брака само като закъсняла перспектива?

 • В сън държите букета на булката в ръцете си – вие сте готови да промените статута на ерген на титлата съпруга на съпруга и подсъзнателно вече очаквате предложението от избрания от вас.
 • Букетът полетя в ръцете ви, но сръчно го изхвърлихте от вас – объркате се, не знаете какво искате, затворете се от сбъдването на една мечта.
 • Получихте букет на булката като подарък – в реалния живот погледнете по-отблизо човека, подарил цветята в съня си. Вероятно иска да се доближи до вас, отколкото е сега.
 • Мечтаех за изсъхнал сватбен букет – лоша поличба: кавга с любим човек, измяна, тъга.
 • Сами правите на някого сватбен букет – в близко бъдеще ще бъдете по-озадачени, като установите нечий личен живот, отколкото вашия собствен.

Искате незабравима сватба, обадете се на 0899 85 75 00 или ни потърсете във Facebook или на е-мейла.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *