fbpx

Кога се появи сватбена фотография?

Историята на сватбената фотография

Историята на сватбената фотография започва преди малко повече от 100г. във Великобритания.

В съвременния свят  сватбеният фотограф се  превърна в неразделна част от тържеството. Всяка двойка има няколко десетки или дори стотици сватбени снимки.

Съвременната сватбена фотография съчетава много жанрове. Това е репортажна и производствена фотография, и портретна фотография, и предметна фотография, и елементи на пейзажна и архитектурна фотография.

Прочетете статията и сватбен фотограф в София!

Съвременен  сватбен фотограф  работи в почти всеки жанр, за да заснеме и предаде най-важното, което се случи в деня на сватбата. Всеки човек, който не беше на този празник, трябва, след като видя работата на  сватбения фотограф, да  почувства настроението, да разбере какво се случва и ще бъде проникнат в атмосферата на този ден.

За да разберете на какво трябва да обърнете внимание, когато избирате такъв специалист, прочетете статията:  Как да изберете сватбен фотограф?

Историята на сватбената фотография

Сватбената фотография като жанр не е толкова много години, само малко над сто и седемдесет. Предшественикът на сватбената фотография беше Великобритания.

Първата сватбена снимка е направена по време на брака на кралица Виктория (тази, която по-късно става „Баба на цяла Европа“ и монарха, управлявал рекорден брой години) и принц Алберт. Това се случи още през 1840 г., а автор на тази снимка беше Роджър Фантон, най-известният  сватбен фотограф от  19 век.

Историята на сватбената фотография
Историята на сватбената фотография

Сватбена фотография на кралицата

Сватбената снимка на кралица Виктория и принц Алберт е студиен портрет на младоженците. Защо е студио, а не, да речем, репортажи от сватбената церемония? Отговорът е прост: в онези дни, поради техническото несъвършенство на фотографията, скоростта на затвора при фотографиране не беше стотна или хилядна от секундата, както в съвременните камери, а няколко минути.

Вижте статията и за професионален сватбен фотограф!

През цялото това време моделите трябваше да стоят неподвижно или да седят, така че изображението да се окаже повече или по-малко ясно и да не се размива. Освен това самото фотографско оборудване е било обемисто и тежко, което изключи сватбения репортаж и заснемането на самото тържество.

Сватбената снимка на кралската двойка след няколко дни прелетя по света, появявайки се във всички големи вестници.

Сватбената церемония на кралица Виктория

Сватбената церемония на кралица Виктория стана най-великолепната сватба на XIX век и постави основата на много съвременни традиции, които включваха не само задължителната сватбена фотография.

Именно след публикуването на сватбената снимка на кралицата булки от цял ​​свят започнаха да носят бели рокли за сватбата. Силуетът на роклята също стана традиционен – ​​тесен боди и пищна кринолина с дълъг влак. Смятало се, че колкото по-богата е зестрата, толкова по-дълго булката трябва да има влак.

Прическата на Виктория беше украсена с венец от флор д’оранж, който положи традиция върху всички видове цветя и венци в косата на булките.

Булчински букет

Виктория също положи модата за булчинския букет. По онова време езикът на цветята беше много популярен. Най-малката дреболия би могла да развали целия букет. Задължителен атрибут беше синята панделка, която се използваше за превързване на букета на булката. Продължи традицията да се включи мирта клонка в сватбения букет на кралското семейство.

Бутониерът на класическия младоженец също се роди на този празник. Принц Албърт пренебрегва в костюма си куп виолетки в бутониерата си и за първи път в историята се появява на сватба с бутониера.

Нова мода

В същото време започва нова мода – шаферките, облечени в едни и същи рокли в пастелни цветове.

Не може да се пренебрегне друга традиция, която дойде при нас от онази великолепна церемония – сватбена торта. Преди Виктория беше обичайно да се сервира хляб за сватбата. Но подобно лакомство изглеждало на кралицата твърде често и тя заповядала да изпече специална торта, украсена с кремави цветя, която тежала 136 килограма.

Прочетете и статията за сватбен фотограф в Перник!

Останките от тази торта бяха изпратени на онези гости, които не можаха да присъстват на сватбата в елегантни кутии, изработени от картон и сребро, които поставиха основата на друг елемент от съвременната сватба – бонбониерите. Ода от тези кутии с парче кралска торта все още се съхранява в Бъкингамския дворец.

Такива промени в модата и традициите могат да направят само една сватба и един  сватбен фотограф .

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *