fbpx

6 съвета за избор на фотограф

Сватбеният фотограф не е просто някакъв изпълнител. Снимките, които ще останат в паметта ви за цял живот, ще зависят от избора на този специалист! На какво трябва да обърнете специално внимание, когато избирате фотограф?

фото стил

Източник на снимката:https://weddywood.ru/

Избор на сватбен фотограф и фото стил

Обадете ни се 0899 85 75 00 за да ВИ насочим при избора на фотограф!

Не се притеснявайте, не е нужно да знаете всички подробности на сватбената фотография. Подготвили сме кратко описание на популярните стилове:

Прочетете статията и сватбен фотограф в София!

 • › Изобразително изкуство – всеки момент от деня на сватбата се превръща в художествена фотография, която може да се превърне в самостоятелно произведение на изкуството в художествена галерия. Снимките в този стил са светли и пастелни цветове, много въздух и светлина.
 • › Отчитане – събитията от деня на сватбата се показват такива, каквито са били в действителност, без постановка или фалшивост. Ако не харесвате продукцията, тогава снимките в стила на отчитане са идеални!
 • › Класика – класическият фотограф оценява всеки момент от сватбения ден и ще го запази с изкуство и изящество. В този стил на сватбена фотография можете да очаквате красиви поетапни фотографии, всяка от които заслужава място в сватбения албум и никога няма да излезе от стил !
 • › Идеен стил – стил „ с характер “, както от модно списание. Ако сте близо до фотографии от съвременни концептуални списания, които са много остри, модерни и секси, тогава обърнете внимание на фотографите, снимащи в този стил. Но бъдете внимателни, често подобно творчество вече е много далеч от класическата традиционна сватбена фотография.

Проучете внимателно портфолиото на сватбеният фотограф

Опитайте се да проучите подробно портфолиото на всички кандидати. Веднага ще разберете кои снимки харесвате и кои не предизвикват специални чувства. В допълнение към емоциите, препоръчваме ви да обърнете внимание на следните точки:

 • › Използване на Photoshop . Ретуширането не трябва да се забелязва, а използването на ефекти като рамки е лошо.
 • › Разбиране на състава. Вижте как се изграждат рамки. Снимките с изрязани глави или крака (ако това не е специална идея) не трябва да са в портфолиото на фотографа.
 • › Позиране Част от работата на сватбеният фотограф е да помага при позирането. Той трябва да може да се увери, че дори и да не са модели, двойката изглежда хармонично и красиво на снимките.
 • › Изборът на местоположение. Фотографът трябва да може да контролира процеса и да вижда места, където могат да излязат красиви снимки.
 • › Корекция на цвета. Обърнете внимание на яркостта и цвета на снимките. Основното правило е цветовете да са естествени. Не е прекалено светло или скучно.

Обърнете внимание на социалните мрежи.

След като списъкът на кандидатите се стеснява, трябва внимателно да изучите социалните мрежи на кандидатите. Можете да видите не само портфолиото, но и да получите представа за личността и ценностите на фотографа. В допълнение, страница във Facebook или Instagram  обикновено има много свежа работа. Обърнете внимание на лентата в социалните мрежи – от нея ще можете да разберете колко истински сватби има фотографът и колко поетапни рекламни снимания има в портфолиото. Това е много важно, защото работата на истинска сватба е коренно различна от рекламните проекти.

Прочетете и статията за сватбен фотограф в Перник!

Пишете на кандидатите

След като сте намерили няколко кандидати, с които искате да се свържете, е време да се обърнете към тях и да зададете няколко въпроса. Те знаят, че изборът на фотограф е голямо решение, така че не се страхувайте да зададете толкова въпроси, колкото са ви необходими, за да се чувствате комфортно и да получите всички отговори! Можете да изясните следните въпроси:

 •  Датата свободна ли е?
 •  Какви са цените, пакетите за услуги?
 •  Може ли фотографът да изпраща линкове за завършване на сватби?
 •  Фотографът работи ли по договор?

Сигурност и надеждност при добрият фотограф

Винаги е страшно да направите грешка и да изберете недобросъвестен изпълнител на сватбата. За да не развалите почивката си и да не срещнете любител – обърнете внимание на следните точки:

 • › Мнение на колегите. Попитайте за препоръки и мнения на други специалисти, които вече сте избрали за екип. Най-честната обратна връзка може да даде колеги на изпълнителя – те знаят и виждат цялата работа отвътре.
 • › Отзиви. Вижте мнения на булки в социалните мрежи. Ако имате въпроси – не се колебайте да пишете на рецензента и да ги задавате.
 • › Работа по договора. Компетентният договор в два екземпляра е показател за отговорността и професионализма на сватбен специалист. Не забравяйте, че предплащането и договорът са не само гаранции на изпълнителя, но и ваши!
 • › Точност Обърнете внимание дали специалистът е закъснял за срещата. Ако човек пристигне 10-15 минути по-късно, това може да е лош знак.

Среща лице в лице със сватбеният фотограф

Личните срещи са задължителни при избора на сватбеният фотограф! Трябва да обърнете внимание колко ви е удобно с човек. Дори и да сте напълно доволни от снимките и подхода към работата – не забравяйте, че този човек ще прекара целия ден с вас.

Той ще общува с най-скъпите за вас хора и ще се превърне в купон на празника. Отделете време, за да се срещнете лично и да обсъдите всичко в спокойна атмосфера. Време е да се доверите на интуицията и чувствата си и да вземете решение.

Вижте статията и за професионален сватбен фотограф!

Отговорете на вашите въпрофси:

 •  С кой фотограф се почувствахте най-комфортно лично?
 • ›С кого беше по-приятно да си говорите?
 •  Кой от тях прояви голям интерес към детайлите на вашата сватба?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *