fbpx

Кой трябва да избере снимката: клиента или фотографа?

Клиента или фотографа, кой да избере?

Кой трябва да избере снимката: клиента или фотографа? Въпросът е сложен. Няма категоричен отговор на него, защото трябва да вземете предвид голям брой фактори, които са индивидуални за всеки тип снимане. Но нека се опитаме да разберем кои конкретни фактори са най-влиятелни в полза на една или друга възможност.

Прочетете статията и сватбен фотограф в София!

Ще направя пояснение, че говорим конкретно за снимки с хора, а не за тема или за заснемане на продукция.

Кой трябва да избере снимката: клиента или фотографа?
Кой трябва да избере снимката: клиента или фотографа?

1. Във всеки случай фотографът трябва да проведе първоначален подбор: премахване на дубликати и откровен брак (пропуска във фокуса, затворени очи и други подобни).

2. Клиент, който избира свои собствени снимки, често е субективен: опитва се да избере не най-добрите снимки, а тези, които съответстват на вътрешната му визия за себе си. Също така обикновено клиентите много се страхуват от снимки, където според тях се виждат недостатъци, които не харесват за себе си. Въпреки че в 99% от случаите, други хора не забелязват тези недостатъци.

Вижте статията и за професионален сватбен фотограф!

Клиента или фотографа

3.Фотографът също е субективен. Обикновено обръща твърде много внимание на техническото качество, състава и правилната светлина, забравяйки, че е важно клиентът да харесва себе си.

4. Понякога има още един нюанс: ако трябва да изберете снимка за ретуширане, клиентът не винаги разбира, че във Photoshop можете да го направите бързо и лесно, че е възможно, но много трудоемко и къде – като цяло не е нужно да правите нищо.Изпращам готови снимки с цветна корекция, моля изпратете 10 (от почасово снимане) до подробен ретуш. И ми изпращат топ 10 снимки … С които изобщо не е нужно да правите нищо, те вече са добри.

5. Вече написах, че фотографите не обичат да дават изходни кодове . Това, разбира се, също е важен фактор. Но ако дам снимката на клиента, не давам източника (RAW), а суровите и намалени jpeg файлове директно от камерата (снимам и двата формата едновременно).

Цена на фотографските услуги

6. Изборът на снимка е работа. Разбира се, това зависи от силата на звука, ако говорим за почасово снимане – не е много дълго. И ако 2 часа, 3? Ако фотографът постоянно изпълнява тази работа, съответно, той ще повиши цената на фотографските услуги, защото разходите за труд се увеличават.

7. Желанието на клиента. Тук всичко е просто. Някой иска да приготви всичко за ключа, някой, напротив, иска активно да участва в процеса.

Целта на фотографията

8. Целта на фотографията. Ясно е, че ако снимка за лична употреба е едно. И ако например публикуването в списание е различно, тогава, най-вероятно, трети лица ще участват в подбора.

Така че това са основните фактори. Всяка снимка е индивидуална, всеки клиент и фотограф също. Ето защо, ако се опитвате да вземете конкретно решение – прегледайте ги, приложими за вашата конкретна ситуация, претеглете плюсовете и минусите, обсъдете помежду си.

Това ще ви позволи да намерите опция, която е подходяща и за двете страни. Също така, не трябва да забравяте за компромисните опции, може би те ще бъдат най-добрите. Можете да изберете снимки заедно: или директно заедно, или част се избира от клиента, а част е от фотографа.

Прочетете и статията за сватбен фотограф в Перник!

И все пак, можете да привлечете трети страни за по-голяма обективност.

Лично аз обикновено обсъждам този въпрос с всеки клиент след снимката, казвам плюсовете и минусите на всяка опция и заедно вземаме решение.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *