fbpx

Съвременни сватбени традиции

Традиции при сватбите

Чували ли сте също фразата, че булката трябва да има нещо старо, нещо ново, нещо взаимствано и нещо синьо в деня на сватбата си? Това се предава и в съвременните сватбени традиции.

Този знак дойде при нас от американски филми, а неговият прародител беше Великобритания. И през последните години тази традиция, която не е много ясна на много от нашите сънародници, набира все по-голяма популярност в Русия.  

Прочетете статията и сватбен фотограф в София!

Вие, разбира се, се интересувате какво означават такива неща и цветове и защо те трябва да станат атрибут на всяка булка?

Тази традиция, подобно на много други съвременни сватбени традиции, произхожда от времето на кралица Виктория (повече за това в статията  Когато се появи сватбена фотография и други съвременни сватбени традиции )

През 19 век символиката е била на мода и всички тези предмети имат алегорично значение.

Отдавна се смята, че в човешкия живот има няколко много важни преходни периода и сватбата, като един от тези преходи, е поставена наравно с раждането и смъртта. Беше много важно да подходите към брака с цялата възможна отговорност и благодарение на определени церемонии да си осигурите гаранция за щастлив и дълъг семеен живот.

Вижте статията и за професионален сватбен фотограф!

Съвременни сватбени традиции

Един от тези ритуали беше традицията да носят  нещо старо, нещо ново, нещо заимствано и нещо синьо.

Нещо старо  символизира връзката на булката с миналото й семейство, родителския дом. Смята се, че въпреки че  булката  започва нов живот в къщата на съпруга си, тя не се отказва и не забравя живота на момичето си, нейните роднини, които са дали живот и са я отгледали, все още ги ценят и обичат.

Често ролята на такова нещо е някакъв вид наследство или бижу, брошка, закопчалка, обеци на майка или дори воал на баба.

Нещо ново е  началото на нов жизнен цикъл. Той олицетворява готовността да изостави стария живот и да се посвети на създаването на ново семейство. Тази актуализация, преходът към ново качество и превръщането от момиче в възрастна жена, съпруга. Най-често ролята на нещо ново е сватбена рокля.

Нещо взето назаем се  отнася до приятелите и роднините на булката, връзката с които няма да се развали след брака. Заето нещо говори за тяхната подкрепа, че едно момиче винаги може да разчита на тях и по всяко време да се обърне към тях за помощ или съвет. Обикновено те заемат нещо от шаферките – носна кърпа, капка парфюм, фиби за коса.

Нещо синьо  се тълкува различно от много съвременни източници. Но първоначално тя има дълбоко религиозно значение. В християнската религия този цвят символизира Богородица. Това е цветът на чистота, преданост и вярност.

По традиция тази роля се изпълняваше от синя панделка, с която беше завързан букетът на булката. В наши дни това може да бъде жартиера, закопчалка, обувки, чанта, панделка на рокля, букет на булката или цвете, вплетено в косата.

Прочетете и статията за сватбен фотограф в Перник!

Надявамe се, че сега, чувайки от булките за  нещо старо, нещо ново, нещо заем и нещо синьо , ще разберете по-добре значението на тези неща.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *